Láska s vôňou kávy

14:54

Káva je neodmysliteľne spätá s láskou. Jeden z najúžasnejších momentov je ten, keď sedím so šálkou lahodného moku v ruke a dívam sa Richardovi do očí. Alebo sa s ňou prechádzame po parku, v objatí a spokojní. Káva má vôňu, ktorá zbližuje a prebudí k životu. Pijem ju roky, rada nakupujem nové a nové, aby som spoznala chuť kávy z rôznych kútov sveta. Dnes by som vám rada predstavila malý plnený sen milovníkov kávy.




















K objednávke dostanete aj klipy na uzavretie otvoreného balíčka a zaujímavé informácie

Eshop Coffein ponúka kávu praženú na Slovensku. Na to, aby som mala chuť v eshope nakúpiť, ma musí zaujať a tiež sa v ňom musí dať ľahko orientovať. Tu to tak naozaj ide. Okrem lákavej ponuky kávy si môžete kúpiť aj kávovary, aby ste si pripravili ten najchutnejší nápoj a mlynčeky, aby ste si kávu mohli pomlieť. Na vytvorenie svojej domácej kaviarne môžu poslúžiť šálky na espresso, lungo a cappuccino. Zaujala ma aj možnosť predplatiť si kávu, vybrať sa dá veľkosť balíka z mini, medi, alebo maxi. Predplatné je na 6 mesiacov a káva je odosielaná v prvý týždeň mesiaca. Káva sa kombinuje, preto si nikdy nenájdete doma rovnaké kombinácie kávičky. Je čerstvo pražená, aby dlho nestála a nestratila tak svoju chuť. Pri nákupe odrodových káv dbá Coffein na výber toho najlepšieho, čo sa v aktuálnom roku farmárom podarilo dopestovať. Obaly všetkých káv sú, v rámci možností, z čo najviac ekologického materiálu. Taktiež, faktúry, kartóny a všetky naše tlačoviny sú tlačené na 100 % recyklovaný ekologický papier. Po upražení je káva dôkladne skontrolovaná a balená ručne. Vďaka tomu sa do balíčkov nedostanú polámané či nevhodne upražené zrná, ktoré by inak mohli zhoršiť výslednú chuť kávy. Zaujímavosti aj novinky nájdete aj na Facebooku
      Obchodík Coffein nájdete aj v Bratislave, preto ak ste z okolia alebo máte cestu do nášho hlavného mesta, návštevu odporúčam. Do kávy sme sa totiž zbláznili. Ako vidno na fotke, pražená káva je nepomletá. Coffein ju tak predáva z jednoduchého dôvodu. Zrnko kávy udrží maximálnu chuť kávy cca 30 dní. Potom začne kvalita kávy a chuti klesať. Ak sa káva pomelie, tak sa okamžite začnú vyparovať a uvoľňovať všetky prchavé a chuťové látky z kávy. Káva začne oxidovať. Vyparuje sa oxid uhličitý, ktorý vo veľkej miere vytvára krémovú penu. Absencia tejto peny by ani nevadila, ak by chuť kávy zostala zachovaná, čo sa ale nestane. Chuť kávy je prázdna, čisto horká bez nejakých dochutí a cítiť v nej aj rôzne pachute. Mlynček na kávu je rozhodne dobrá investícia, ale vo viacerých supermarketoch ich môžete použiť. Náš mám v komore, ale teším sa, keď sa používa, lebo tá vôňa kávy zaplní celú kuchyňu a vyčaruje úsmev na tvári. Príprava kávy nie je až taká zložitá. Vďaka kávovarom a mlynčekom môžete kávu pripraviť niekoľkými spôsobmi:
  • prvoradé je kávu dobre pomlieť. Hrúbka mletia je najdôležitejší faktor, ktorý môže ovplyvniť výslednú chuť vášho nápoja. Alternatívne metódy povoľujú väčšie rozsahy v mletí, ale také espresso je nekompromisné a nastavenie mletia musí byť dokonalé
  • rôzne metódy prípravy cez Chemex. Potrebovať budete Chemex, mlynček na kávu, filtre, kanvicu na horúcu vodu a  kávu
  • rôzne metódy prípravy cez Hario. Potrebovať budete Hario, mlynček na kávu, filtre, kanvicu na horúcu vodu a kávu
  • existuje viac ako 10 metód príprav kávy cez aeropress. Potrebovať budete Aeropress, mlynček na kávu, filtre, konvicu a  kávu.
  • na domáce espresso poslúži kávovar
Kedysi sme doma pili len instantnú kávu, ale za posledné roky sme presedlali na zrnkovú. Je to preto, lebo káva má veľmi dobrý vplyv na naše zdravie. Obsahuje viac ako 200 rôznych zložiek s pozitívnym vplyvom na organizmus, a z nich predovšetkým antioxidanty. Ich veľkú časť tvoria polyfenoly, čo je významná skupina antioxidačných látok, ktoré nájdeme aj v zelenom čaji či červenom víne. Základným účinkom kofeínu na organizmus je prekrvenie mozgu. Káva povzbudzuje činnosť srdca, nervov, obličiek a svalov, zvyšuje sviežosť, bdelosť, poznávacie schopnosti a fyzickú výdrž. Nie každý ju piť môže, mnohí  sa jej dobrovoľne vzdali, ja ju zbožňujem :) Všetko ale treba s mierou, ako sa hovorí, všetkého veľa škodí.

Doma sme zatiaľ mali 4 kávičky:
  • Nicaragua Jinotega SHG - V aróme kávy cítiť kvety a pomaranče,  je veľmi sladká. V aróme a v chuti cítiť pomaranče a tmavá čokoláda. Káva nemá žiadnu aciditu, ale napriek tomu nie je nepríjemne horká. Káva sa pestuje v nadmorskej výške 1600 - 2200 m n. m. a je spracovaná mokrou metódou. V Nikarague sú skvelé podmienky na pestovanie kávy, o čom svedčia aj pravidelne vysoké umiestnenia ich káv v súťaži Cup od Excelense.
  • COFFEEIN Forte - espresso zmes - Forte má v sebe značne viac kofeínu než bežné Arabicy, a preto ju odporúčam pre každého, kto potrebuje poriadne nabudiť. Športovci, programátori, učitelia, zdravotníci, šoféri a každý, kto potrebujem veľký prísun kofeínu. Silná, kávová a zemitá chuť bez štipky acidity a kyslosti. V chuti dominuje horká čokoláda a kakao.
  • Moja Ethiopia je vypredaná, miesto nej je v ponuke Ethiopia Gedeo Aramo
Vybrať si kávu je ľahké, pretože ku každej máte uvedené, koľko kofeínu obsahuje, akú má penu a bohatosť chuti. Tiež sa dočítate, ako sa odporúča pripraviť ju, aby vynikla jej chuť. Nie som odborníčka na kávu. Keby sa ma opýtate, aký je medzi nimi rozdiel v chuti, asi by ste sa odpovede nedočkali. Ochutnala som z každej niekoľko šálok a musím povedať, že kávy sú nesmierne lahodné. Vynikajú bohatou chuťou s omamnou vôňou, každá jedna bola fantastická. Dlho sa nestalo, aby balenie zmizlo za týždeň.  Stalo sa :) Pije ju totiž celá rodina. S instantnou kávou sa nedá ani porovnať a je skutočným pôžitkom piť ju. Ceny sa pohybujú od 4,50 eur po 8 eur za 200 gramov. 

Verím, že kávový článok vám urobil chuť na šálku voňavej kávičky. A že možno zablúdite aj do eshopu Coffeinu, kde sa mi zapáčilo. Už tuším, kde budem vyberať darčeky pre mojich rodičov. 


Pijete kávu? Kde ju najradšej kupujete? :)

You Might Also Like

8 Vaše komentáre

  1. Ja som veľký milovník kávy. Niekedy mi stačila klasická instantná, teraz by som ju už nevypila. Najradšej mám buď klasické presso alebo cappucino. Domov zvykneme kupovať Kimbo, ktoré používame do presso stroja, ale v práci si robievam French Press a tam si kupujem bio fair trade kávu zo zapatistických družstiev. Predávajú ju kamaráti z OZ Different a tie kávy sú fakt výborné. Inak, Coffein ponúka kamarát, ktorý stojí u nás s tým takým vozíkom na ulici a tiež mi veľmi chutí. Neviem ale, ktorý typ predáva :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. French Press je skvelý vynález, rada skúšam nové a neznáme kávy, preto rada zablúdim aj k tým kávičkám na ulici :)

      Odstrániť
  2. ja som taktiež milovník kávy, ale taký primeraný :) takže si vystačím s klasickým pressom alebo cappucinom :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Káva je výnimočná v tom, že môžeme dostať nespočetne veľa druhov a podôb :) Aj presso a cappucino ich majú mnoho :)

      Odstrániť
  3. Shidou okolností se mě dnes dcera ptala co bych chtěla ke středečnímu svátku a já ji řekla: "Nějakou fakt dobrou kávu z pražírny :-)" Toliko k mě lásce ke kávě.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V pražiarňach sa káva vyberá ťažko, človek by bral všetko :)

      Odstrániť
  4. no si mi dala chrobáka do hlavy.že predplatné.hm.inak vyskúšaj čerstvakava.cz odporúčam brazilia santos.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, tú stránku poznám, ale ešte som tam nenakupovala :)

      Odstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe