O lahodnej zubnej paste

17:12

Ako už viete z predchádzajúcich článkov o zubných pastách, vydala som sa na pátranie po zubnej paste, ktorá by bola zdravá, aspoň trochu chutná, cenovo dostupná a najmä vhodná na moje citlivé ďasná a paradentózu. Iste, v televízii bežia viaceré reklamy so zubármi, ktorí odporúčajú tú či onú zubnú pastu. Sú to zázračné pasty, o tom niet pochýb. Veď len do ich reklamy idú nekresťanské prachy. Okej, veď tí, čo ich vyrábajú a predávajú a reklamujú tiež musia z niečoho žiť. Problémom je len to, že tie pasty neraz obsahujú látky, ktoré zubom aj škodia. Možno sa snažím žiť len o trochu zdravšie. A možno len rada skúšam nové a nové kúsky. Ale keď som zbadala zubnú pastu Aloe Vera Whitening od značky ESI s dosť prijateľným zložením, nezaváhala som. 










O zubnej paste si môžete prečítať:

     "Čisto prírodná gélová zubná pasta z Aloe vera. Odporúča sa k prevencii zubného kazu, zubného kameňa a zubného plaku. Posilňuje ďasná, prispieva k sviežemu a príjemnému dychu. Carboxymethylchitosan dlhodobo znižuje ph v ústach a zabraňuje tak tvorbe zubného kazu. Neobsahuje fluór, sacharín ani syntetické farbivá.
Zloženie: Glycerín, Hydrated Silica, Sorbitol, voda, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Carboxymethyl Chitosan, Mentha Piperita Mäta pieporná) Xhanthan Gum, Aloe Barbadensis (aloe vera), Alchillea millefolium (rebríček obyčajný), Calandula Officalis (nechtík lekársky), Mentol (mäta ), Escis, Malaleuca Alterniofolia (tea-tree olej), Sodium Hydroxymethylgricinate, Xylitol, Citric Acid, Cl 75810.
Aloe vera - upokojujúci účinok
Rebríček - tíšiace účinok
Nechtík -tíšiace účinok
Tea-tree olej - prirodzené antiseptikum
Peprnint a mentol - prirodzená chuť a chladivý účinok
Caboxylmethylcitosan - ochrana zubnej skloviny"


Moje zuby ma trápili od malička. Najskôr sa veľa kazili bez ohľadu na to, že som ich poriadne drhla, používala zubnú niť, nejedla som veľa sladkostí a žula žuvačky. Nič nepomohlo. A potom, zrazu, dovŕšila som 18 rokov a odvtedy som nemala jeden jediný kaz. Ostali mi len citlivé zuby a paradentóza. Ejha, iná sláva. Musím si dať pozor, akú zubnú pastu si kúpim. Lebo ak obsahuje dráždivé zložky, idem sa zblázniť, tak ma bolia ďasná. Napriek tomu ale rada skúsim niečo nové, aby som na chvíľu vymenila to osvedčené. Zubná pasta má 100 ml, na krabičke nájdete všetky podstatné informácie. Tie nájdete na na eshope, kde som ju kupovala, takže ten musím len pochváliť. Tuba je pekne farebná. Nie je kovová, ale plastová, z čoho som mala najväčšiu radosť, keďže kovové tuby sú moja nočná mora. Príjemne vonia. To je síce pri zubnej paste úplne nepodstatné, ale poteší to. Pre mňa je dôležitejšia chuť. Možno to bude znieť smiešne, ale ja sa neviem dokopať do používania zubnej pasty, ktorá mi nechutí. Ten odpor sa stupňuje a obyčajne ju alebo musím posunúť niekomu inému, alebo ju vyhodím. Je to neekonomické, ale ja ju nie som schopná minúť. Našťastie, tento prípad už dlho nenastal (ale pravdepodobne nastane pri zubnom prášku, ktorý je asi mojou druhou nočnou morou). Chutí mňam. Je to mentolová, nie veľmi ostrá chuť, nie je v nej nič slané, rušivé ani nepríjemné. Pení minimálne, ale ako som už niekoľko razy písala, nie je jej nevýhoda, pretože mnohé pasty penia najmä vďaka SLS. Tento penotvorný tenzid sa dostáva pri umývaní zubov na jazyk a sliznice, odmasťuje ich, tým odmasťuje aj sklovinu zubov a tak narúša mikroflóru úst. Okrem iného, samozrejme. Osviežuje dych, šetrne umýva aj moje citlivé zuby. Počas používania pasty som si nevšimla, že by mi krvácali ďasná, rovnako som nepostrehla ani ich zvýšenú citlivosť alebo bolesť a aj zuby boli menej citlivé na studené a teplé. Mala by tiež bieliť zuby. Sú síce krajšie, ale to môže spôsobovať aj kokosový olej, ktorý denne používam, preto si týmto účinkom nie som istá. Neprekáža mi to, pretože to nie je rozhodujúci aspekt, pre ktorý si pasty kupujem.

Plusy:

  • pekná plastová tuba
  • príjemná vôňa
  • svieža mentolová chuť
  • je dobrá aj na citlivé zuby, šetrná je aj k ďasnám
  • čistí zuby, osviežuje dych, zuby sú menej citlivé, ďasná ma neboleli
Mínusy:
  • nenašla som
Zubnú pastu som kúpila na stránke http://bionatura.sk/, kde stojí necelých 5,30.

Používate bieliace zubné pasty? :)

You Might Also Like

4 Vaše komentáre

  1. Bělicí pasty mi nikdy nějak moc nepomáhaly, nemám zrovna nejbělejší zuby a můžu si je taky drhnout jak chci, už mě to dost štve :-) A co se týče chuti pasty, tak je to pro mě taky poměrně důležité, jednou jsem měla jednu, teď nevím přesně značku, ale byla to známá, snad Parodontax nebo tak něco, a ta chutnala tak divně slaně, fuj :-) A jako malá jsem nedala dopustit na Perličku, jednou jsem dostala od zubařsky Elmex a taky mi vůbec nechutnala :-D A na dásně mi pomohlo až to, když jsem si místo obyč kartáčků začala konečně kupovat ten Curaprox :-) Jinak je pravda, že se u zubních past na složení moc nedívám, budu to muset napravit :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Paradontax je taký hnusný slaný :D Tiež som ju mala a nechutila mi, dokonca som ju chvíľu aj prestala používať. Pasta skrátka musí chutiť :)

      Odstrániť
  2. Taky se začínám ohlížet po "zdravější" zubní pastě. Tak díky za tip. :-)
    giveaway

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe