Neem bylinková zubná pasta

17:59

Dobrá zubná pasta je dnes vzácnosť. V drogérii síce nájdete veľa zubných pást, ktoré sľubujú bielenie, zabránenie vzniku zubného kazu čo osvieženie dychu, ale ich zloženie je tragické a niekedy aj nebezpečné.  Už dlhšie sa zaujímam o ajurvédu a ajurvédsku kozmetiku. Preto som si pri nákupe Tariky a kávy kúpila aj neem zubnú pastu. Teda dve. Ako milý bonus som dostala dve vzorky tretej neem pasty, takže môžem veselo porovnávať, ktorá je najlepšia. 








O zubnej paste si môžete prečítať:

     "Vyrobená podľa originálnej receptúry. Kompletná starostlivosť o zuby. Posilňuje zuby – osviežuje - chráni zuby. Bez fluoridu.  Účinky podľa prírodnej medicíny: Bylinná zubná pasta pre kompletnú ústnu hygienu a starostlivosť o ďasná a zuby bez fluoridu. Obsahuje bylinu Neem, známu svojím antibakteriálnym pôsobením a prírodné esenciálne oleje. Pravidelné čistenie dr. Frej Neem zubnou pastou pomáha v prevencii proti zubnému kazu, v odstraňovaní zubného kameňa a v starostlivosti o zdravé zuby a ďasná. 
Zloženie: Calcium Carbonate, Aqua (distilled water), Glycerol (from Edible Oil), Neem Extract, Natural Flavors (Clove Oil, Mentha Pepperita Oil, Menthol, Peppermint Oil), Sodium Lauryl Sulphate (from Coconut Oil), Carbonyl Methyl Cellulose, Sodium Saccharine. 
Použitie: na čistenie zubov 1 – 2 x denne. U detí do 5 rokov je vhodné znížiť množstvo použitej pasty. 
Bez farbív a konzervačných látok.  Obsah: 100 ml."

Zubná pasta bola v krabičke, na ktorej ste našli všetky potrebné informácie - zloženie, popis, gramáž boli v slovenskom a českom jazyku. Pasta je v peknej zelenej tube, má 100 ml a vydrží pomerne dlho. Vonia veľmi príjemne. Je to svieža, mentolová vôňa, ktorá zaručuje, že aj dych bude svieži. Čo sa chuti zubnej pasty týka, na ňu som bola veľmi zvedavá. Je výrazná a ostrá, mentolová a chutí dobre. Neprekážala mi, preto som ju používala celkom rada. Mala som však jeden problém - bez ohľadu na to, koľko zubnej pasty som použila, tŕpol mi z nej jazyk. Doteraz sa mi to ešte nestalo, bolo to trochu nepríjemné a zvláštne. K mojim citlivým zubom bola jemná. Nielenže počas používanie ustúpil problém s citlivosťou (zuby menej reagovali na teplé a studené), ale nekrvácali mi ďasná a zuby neboleli. Pasty nebolo treba veľa - aj malé množstvo ( niečo o kúsok viac ako veľkosť hrášku) dobre penilo. Je kvôli obsahu SLS - je to síce látka prírodného pôvodu, ale môže dráždiť.

Plusy:
  • príjemná mentolová vôňa
  • dobrá chuť
  • je šetrná k citlivým zubom, nekrvácali mi ďasná
  • čistí a chráni zuby, osviežuje dych
Mínusy:
  • obsah SLS
  • dosť mi z nej tŕpol jazyk
Zubnú pastu som kúpila na stránke http://www.hamsa.sk/, kde stojí 3,50.






O zubnej paste si môžete prečítať:

     "Ayucare Neemová zubná pasta má všetky prednosti pôsobenia neemovej kôry a miazgy, ktoré sa v Indii tradične využívajú pre kompletnú ústnu hygienu. Pravidelné čistenie zubov neemovou zubnou pastou prispieva k odstráneniu zubného kameňa a udržiava zuby čisté a zdravé. Neem pôsobí prirodzene antibakteriálne a priaznivo ovplyvňuje aj zdravie ďasien, priaznivo pôsobí proti krvácaniu ďasien a paradentóze. Zanecháva v ústach príjemný svieži pocit. 
AYUCARE: Ajurvéda je prastarý liečebný systém, ktorý využíva jedinečné poznatky pôsobenia liečivých bylín pre upevnenie zdravia. Vo všetkých prípravkoch Ayucare sa používajú vedecky overené a bezpečné ingrediencie. Návod na použitie: Používajte na čistenie zubov aspoň dva krát denne. Deti do siedmych rokov by mali pri čistení zubov použiť menšie množstvo pasty (dávku cca veľkosti hrášku). Aktívne bylinné prísady: Nimba, Indian gum arabica, Lodh tree, Toothache tree
Obsah: 100 ml"

Túto mini pastu som dostala k nákupu, v balíčku som si našla dve balenia, teda som jej mala 20 ml (škoda, práve tej by som brala plné balenie). Obal je pekný a tiež nájdete na krabičke všetky potrebné informácie. S touto pastou som bola spokojnejšia. Vôňa bola opäť pekná, príjemná mentolová. Aj chuť sa mi veľmi páčila, osviežila dych a nestalo sa mi, že by mi tŕpol jazyk ako pri paste predtým. Citlivé zuby boli potešené, lebo neboli také citlivé a ďasná nekrvácali. Stačilo máličko pasty, lebo pení dobre. Opäť by som mohla vytknúť obsah SLS, ktorý sa v paste nachádza. Niektoré štúdie síce hovoria, že je najmenej škodlivý, ale celkovo sa považuje za látku, ktorá nemá v kozmetike čo robiť.

100 g pasty stojí 4,10 a kúpila som ju na vyššie spomenutej stránke.

Používate ajurvédsku kozmetiku? :)

You Might Also Like

8 Vaše komentáre

  1. uvažovala som nad ňou ale SLS mi prekáža :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chvíľu mi to nevadilo, ale teraz mi tiež prekáža.

      Odstrániť
    2. toto SLS je tenzid kokosového oleja :)

      Odstrániť
    3. Viem, že je šetrnejší a prírodného pôvodu, ale aj tak môže dráždiť pokožku. Dočítala som sa o tom, že je lepší, ale aj tak sa mu vyhýbam :)

      Odstrániť
  2. Ja o SLS jeste neslysela, takze jsem rada za novou informaci. No pasty i tak vypadaji lakave, mam take dost citlive zuby, hlavne na studene a sladke, takze o nich pouvazuji :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na citlivé zuby som mala soľnú pastu od Weledy a bola super :)

      Odstrániť
  3. Ách, aké veľké sklamanie! Keď som videla, že máš recenziu na túto pastu, veľmi som sa na ňu tešila, pretože nimbovú pastu som chcela už dlhšie vyskúšať. A nakoniec zistím, že obsahuje SLS :( Asi zostanem pri Weleda pastách - najradšej mám soľnú a Dr. Hauschka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mám ešte jednu neem pastu, len som ju ešte neotvárala, som zvedavá na zloženie.

      Odstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe