Makadamiový olej

19:16

Makadamiové oriešky som spoznala vďaka úsmevnej príhode, kvôli ktorej si asi do smrti budem pamätať, ako sa jedia. Sesternica nám v Lidli kúpila makadamiové oriešky, aby sme si na Silvestra mohli pochutnať. Keďže to bolo celkom veľké balenie, nechcela som ich nasypať do misky, že kto bude mať chuť, vezme si. Po otvorení balíčka som ale pochopila, že to také ľahké nebude, lebo škrupina je fakt pevná a nevedeli sme, ako sa otvárajú. Nakoniec nám pomohol príborový nožík, ale dušovala som sa, že tie orechy už nekúpim. Nikto ich nechcel, len sme ich obchádzali. Občas zmizli, občas nejaký ponaháňala mačka a skončil za chladničkou, skrátka, míňali sa. Keď som videla, že ich je len pár, nasypala som ich do misky....a  tam, na vrchu, sa objavil otvárač, ktorý bol súčasťou balenia :) Hoci je to odvtedy strašne dávno, vždy si na to spomeniem, keď počujem slovo makadamiový/makadamový orech. Sú chutné, výživné a krásne voňajú. Aký je ich olej?







O makadamiovom oleji si môžete prečítať:

        "Má antioxidačné účinky a chráni bunečné membrány. Ďalej taktiež obsahuje kyselinu palmitolejovú, a tak makadamový olej znížuje účinky starnutia. Vzhľadom k jeho hydratačným účinkom je ideálny pre suchú a stárnucú pleť. Pomáha pleti chrániť jej hebkosť, jemnosť a svieži vzhľad. Makadamiový olej sa ľahko vstrebáva a nie je náhodou, že sa mu niekedy hovorí "miznucí olej". Olej je hypoalergénny blahodárne pôsobí na citlivú pokožku a je ideálni pre masáž počas tehotenstva. Taktiež zabraňuje vzniknutia striám. Môže sa aplikovať na deťoch v prípade vyrážky.
•          na suchú a starnúcu pleť
•          ľahko sa vstrebáva /miznúci olej/
•          vhodný na masáž počas tehotenstva /vznik strií/
•          vhodný pre deti na vyrážky"


Oriešky sú veľmi chutné a mám pocit, že mi trochu pripomínajú lieskovce. Zo semien makadamiových plodov lisovaných za studena sa získava makadamiový olej, o ktorom si dnes povieme viac. Verte mi, stojí za zmienku. Obsahuje samé skvelé látky, spomenúť možno  vitamíny A, B, E, nenasýtené mastné kyseliny, selén, zinok. Vyznačuje sa ochranným UV faktorom  3 až 4. Môj olej má 30 ml a je v malom plastovom obale. Je malý, ľahký a skladný. Vhodný aj na cesty, kde zastúpi pleťový krém či krém  na ruky. Vyznačuje sa len veľmi jemnou, nenápadnou orieškovou vôňou, stále mám pocit, akoby ju ani nebolo cítiť. Veľkou výhodou tohto oleja je, že nie je veľmi mastný a ľahko sa vstrebáva do pokožky. Preto je vhodný aj na mastnejšiu pleť, ktorú nezaťaží. Ak sa ho predsa len bojíte, skúste ho nanášať na navlhčenú pleť a masírovať krúživými pohybmi. Môžete ho použiť nielen vy, ale aj váš partner, má viacero možností využitia:
  • Najskôr som ho skúsila na pleť, miesto klasického pleťového krému. Pokožku udržuje hebkú, hladkú a pružnú. Výborne ju hydratuje, je silným antioxidantom, ktorý zabraňuje predčasnému starnutiu pleti. Nepcháva póry, preto nezhoršuj stav aknóznej pleti. Vhodný je aj na leto, kedy po ňom neostane mastný pocit, len jemná a svieža pokožka. Má silu vyhladzovať vrásky.
  • Vhodný je aj na telo. Či už na masáž alebo hydratovanie. Je vynikajúci na suchú, drsnú  a popraskanú pokožku, ktorú zvláčňuje, hĺbkovo hydratuje a výrazne zjemňuje. Skvelý aj na dovolenky, pomáha hojiť a regenerovať pokožku.
  • Šikovným pomocníkom je aj na vlasy. Vhodný je na poškodené vlasy, ktoré pomáha regenerovať. Sú menej polámané, hladké a prinavracia sa im lesk. Jednoducho votrite pár kvapiek do vlasov a pokožky, nechajte pôsobiť (čas je na vás, neublíži vám) a umyte bežným šampónom. Už prvé umytie olej odstraňuje, takže vlasy nebudú mastné
  • Ako som spomenula, ocenia ho aj vaši partneri, ak majú dlhšiu hustú bradu. Pokožka pod ňom sa môž ľahšie vysušovať a tvoria sa šupinky. Olej pokožku nádherne hydratuje a neublíži ani brade


Všestranný pomocník, ktorý sa doma nestratí. Asi tak by som charakterizovala makadamový olej. Dočítala som sa, že je vhodný aj na citlivú pokožku detí, takže investovať doň sa naozaj vypláca. Olej Ikarov stojí  4,40 eur, má 30 ml a nájdete ho v eshope Bioruža.


Poznáte tento olej? :)

You Might Also Like

4 Vaše komentáre

  1. Milá príhoda :-D Ja som teda makadamiove oriešky ešte nikdy nejedla, ale olejček vyzerá dobre. Ja fakt žasnem, aké všemožné olejíčky dnes na trhu dostat. Od výmyslu sveta.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tie orechy odvtedy nejedla :) Ale otvárač na ne som si radšej odložila :) Veru, olejov je dnes požehnane, ale ešte som sa nestretla s nejakým, ktorý by bol zlý :)

      Odstrániť
  2. Ja som ani nevedela ,že u nás sa dajú v supermarkete tie oriešky kúpiť :D Kuknem sa po nich, či aj ja budem s nimi tak zápasiť :D. Makadamiový olej som ešte neskúšala, ale hodil by sa mi do zbierky :)

    Lavandula Diary

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Občas ich má Lidl, sú z tej Deluxe edície :) Zrovna minulý mesiac som ich videla a spomenula som si, ako som na nich ohla nožík :D áno áno, aj ja som si ním rada zväčšila zbierku :)

      Odstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe