Zdravé okienko: Sladenie bez bieleho cukru

15:53

Biely cukor sa nájde asi v každej domácnosti. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký je škodlivý? Cukor je v podstate iba umelá chemikália, ktorá je procesom rafinácie zbavená akýchkoľvek živín, minerálov, či vitamínov. To, čo si dávame do svojho tela v podobe bieleho prášku, alebo kryštálikov, sú iba prázdne kalórie. Najhoršie na rafinovanom cukre je jeho škodlivosť pre ľudský organizmus. Preto som postupne prestala sladiť bielym cukrom. Kupujem si med, stéviu alebo úžasné sirupy.











Už roky nesladím bielym cukrom. Najskôr som mala iba hnedý cukor, ale čím viac som sa zaujímala o zdravé obchodíky, tým viac zaujímavých sladidiel som našla.

Steviola Fluid je tekuté sladidlo vyrobené zo Stévie cukrovej, ktorá je 300x sladšia ako cukrová repa. Je vhodné pre ľudí trpiacich cukrovkou, problémami so srdcom, obéznych ľudí a ľudí trpiacich vysokou kazivosťou zubov. Sladivé látky - glykozidy steviolu majú nulovú kalorickú hodnotu. Je vhodná na varenie, pečenie, na sladenie ovocia, nápojov, šalátov, omáčok a všade tam, kde chcete
Zloženie: rastlinný glycerín, čistená voda, glykozidy steviolu >12,5%
Neobsahuje: cukor, droždie, pšenicu, lepok, sóju, mliečne výrobky, vajcia, farbivá, arómy, umelé konzervačné látky ani umelé sladidlá. 2 - 3 kvapky zodpovedajú 1 kocke cukru.
Môžete si vybrať z viacerých veľkostí balenia, ja som si vybrala 50 ml. Malá fľaška nezaberie veľa miesta a môže ísť so mnou aj na dovolenku. Okrem tohto fluidu máme doma sušené lístky stévie i zelenú rastlinku, ktorú pestujeme v kuchyni. Lístok/lístky stačí hodiť do čaju - osladia ho a sladký zdravý nápoj je na svete,
100 ml stojí 6,64.

Kukuričný sirup sa vyrába hydrolýzou kukuričného škrobu s využitím prirodzených enzýmov.  Je prírodným sladidlom, ktoré vďaka svojmu zloženiu a nižšiemu glykemickému indexu nezaťažuje slinivku (pankreas). Na rozdiel od bežného cukru neprekysľuje žalúdok (má vyššie pH) a neprispieva k vyplavovaniu niektorých minerálov z ľudského organizmu. Kukuričný sirup sa dá použiť na sušienky, do mliečnych a sójových výrobkov (nápoje, jogurty, dezerty atd.), do obilninových produktov (raňajkové cereálie, tyčinky), do sladkostí, pečiva. Slúži ako náhrada cukru či medu.
Med milujem, ale občas ho nahradím rôznymi sirupmi. Tento kukuričný je veľmi zaujímavý, pretože nie je až taký sladký a pritom sladí dosť :) Používam ho do čaju, na ochutenie kaší a tiež mi veľmi chutil v bielom jogurte. 450 gramov zoženiete za nejaké 1,70.

Ako posledný by som vám predstavila sirup z jačmenného sladu. Jačmenný sirup so sladom tiež nezaťažuje pankreas, neprekysľuje žalúdok a neprispieva k vyplavovaniu niektorých minerálov z ľudského organizmu. Je  iný ako kukuričný sirup, má trošku svojskú vôňu (kým kukuričný bol úplne bez vône) a má akúsi chuť - nielen sladkú, proste chuť. Používam ho na sladenie čajov, kde mi jeho zvláštna chuť neprekáža. 250 ml stojí necelé 3 eurá.


Sirupy sa stali veľkou súčasťou každého môjho dňa, lebo nimi sladím všetko, čo pijem - kávu či čaj, niektoré sirupy (napr. čučoriedkový) je výborný na zarábanie limonád.


Čím najčastejšie sladíte? :)


You Might Also Like

2 Vaše komentáre

  1. zajimavy clanek :) ja cukrem taky nesladim, vetsinou medem, ale chtela bych zkusit stevii. co me zaujalo je ten sirup co tu mas, az pojedu do prahy do countrylifu, podivam se po nem, diky za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tých sirupov som si teraz dokúpila viac a som z nich nadšená :)

      Odstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe