Tamanu olej

17:46


Oleje sa u nás doma tešia veľkej obľube. V poslednej dobe si vyberám oleje, ktoré sú určené najmä na hojenie, upokojenie a liečenie pokožky, na akné, ekzémy a na menšie rany či popálenie. U nás doma má stále miesto nimbový, čajovníkový, emu olej a najnovšie aj Tamanu olej. Som zástancom toho, že príroda nám ponúka liek na mnohé neduhy a pokiaľ nemusím, lieky neužívam. Antibiotiká som nemala už roky a verím, že ešte dlho sa to nezmení. Kým na vnútorné používanie preferujem kapucínku, medvedí cesnak a ďalšie liečivé bylinky, na pleť a telo uprednostňujem oleje. Mnohé sú určené na vnútorné užívanie (kokosový, ľanový, makový), iné dokážu s pokožkou divy.





O tamanu oleji si môžete prečítať:

       "Vonia trochu ako zeleninový vývar, v hlbokej, zemitej, ale pritom zelené vôni sa skrýva vyživujúce potenciál. Je silne regeneračné, upokojuje pri bolestivých napätiach pokožky, pomáha regenerovať rany a jazvy. Tradične sa používa aj k regenerácii kože po vredoch či pásovom opare. Pretože tamanu olej obsahuje protizápalové, antibiotické a antiseptické látky, je výborný ako súčasť ochranných a upokojujúcich gélov, krémov či balzamov. Olej tamanu (Calophyllum inophyllum) je veľmi žiadaný pre svoje multifunkčné využitie. Najmä sú to liečivé a regeneračné účinky na tkanivá, ktoré sa využívajú pri povrchových popáleninách a ďalších kožných problémoch (ekzémy, psoriáza, akné). Taman olej má hojivé, protizápalové, antibakteriálne a antiparazitické účinky. Tamanu olej napomáha pri hojení a regenerácii buniek pokožky, predovšetkým slizníc."

Prírodná kozmetika a najmä oleje majú občas špecifickú vôňu, ktorá nemusí byť najpríjemnejšia. Viď neem olej - smrdí, ale je tak úžasný, že mám doma štvrté balenie. Nevymenila by som ho za iný a nedám dopustiť na jeho liečivú silu. Keď som si podobné ódy prečítala aj na tamanu olej, vedela som, že bude môj. Má 100 ml, je v tmavej fľaši a má väčší otvor, preto pri dávkovaní treba byť opatrní. Vonia naozaj dosť špecificky, tak zeleno, kyslejšie, ale rozhodne nie veľmi výrazne. Pri porovnaní s neem olejom vlastne vonia :) Olej má veľmi veľké množstvo možností využitia:
  • kúpila som si ho najmä kvôli akné, fliačikom, ktoré po ňom ostávajú a chcela som ho skúsiť aj na jazvy. Každá rana a jazva sú iné, ale olej má silu urýchliť hojenie a regeneráciu pokožky, fliačiky sa tvoria menej, urýchli ich zahojenie a dokáže hojiť aj niektoré jazvy. Je silným a oddaným pomocníkom v ceste za krásnou zdravo vyzerajúcou pokožkou, jeho liečivá sila dokáže liečiť rany, ktoré sú už trochu staršie, zle sa hoja.
  • Môžete ho použiť aj na drobné ranky, porezanie, škrabance, uštipnutie hmyzom a podobne. Ranu upokojuje, menej bolí, menej svrbí, skôr sa zahojí.
  • na popáleniny. Či od slnka, či od sporáka. Na masáž ako takú sa veľmi nehodí, ale v lete som sa ním pokojne natrela, aby som uľavila pokožke červenej od slniečka
  • môžete ho použiť aj na natiahnuté svaly, len je trochu mastnejší, preto sa nemožno hneď obliecť.
  • natieram si ním pokožku hlavy. Ekzém menej svrbí, suché miesta sa tvoria pomalšie, vlasy sú pevnejšie, menej sa lámu, neštiepia sa a sú odolnejšie voči nepriaznivým vonkajším vplyvom.
  • skúsila som ho aj na opar. Neviem posúdiť, či sa zahojil rýchlejšie, ale menej bolel. Rovnako tak mi pomohol aj na kútik. Chcela som ho skúsiť na afty, ale olej sa neodporúča na vnútorné použitie a ja by som ho na milión percent ochutnala a prehltla, takže tam jeho účinok asi neuvidím :)
Tamanu olej je veľmi cenený. Nedivím sa. Je veľmi liečivý, analgetický a protizápalový, dezinfikuje a hojí. Naozaj som bola zvedavá, či účinkuje. Účinkuje. Na rany, zle hojace sa rany, akné, vredy je ako stvorený, nedráždi, len upokojuje a hojí. Je dosť veľký, cenovo dostupný, ponúkajú ho rôzne značky, preto ak ste, podobne ako ja, zbožňovateľ olejov, neváhajte. Je to jeden zo skvostov, ktoré sa oplatí mať vo svojej domácej lekárničke.
100 ml balenie kúpite od 10 eur.

Poznáte tamanu olej? :)


You Might Also Like

4 Vaše komentáre

  1. Tak o tomto jsem nikdy neslyšela. Opravdu mě to zaujalo:) Také mám raději přírodní produkty:) ale docela bych se bála té vůně...
    Veronicas.life8

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V prírodnej kozmetike kašlem na vôňu, lebo fakt účinkuje :)

      Odstrániť
  2. Kde ste kúpili tento olej? Dá sa kúpiť aj v lekárni?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fú, tak to neviem, či sa dá kúpiť v lekárni. Ja nakupujem niektoré veci len na internete.

      Odstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe