Jojobový olej, diktamos, kamilka - trio, ktoré ma nadchlo

18:33

Jojobový olej aj kamilka sú mi dobre známe. Ale diktamos? Znie to tak zvláštne, exoticky. Pamajorán krétsky patrí medzi endemické (teda vyskytujúce sa iba na určitom  území) rastliny a je jednou z najčastejšie používaných bylín pre zlepšenie zdravia, krásy a na regeneráciu. Kréťania rastlinu volajú érontas, pretože je prírodným afrodiziakom. Priniesť diktamos svojmu drahému bolo v dávnych časoch na ostrove dôkazom lásky.  Dnes prirodzene rastie iba v západnej časti Kréty v národnom parku Samaria. Je ohrozený druh, preto ho začali ostrovania kultivovať na plantážach a jeho cena je tak oproti iným esenciálnym olejom a bylinkám vyššia.  Minojci vyrábali diktamový olej a obetovali ho bohom. Aristoteles, jeden z najvýznamnejších filozofov vôbec, spomína, ako si divé kozy liečili rany. Keď ich zasiahli jedovaté šípy, žuli diktamos a potom si olizovali rany. Šípy im vypadli a rany sa zacelili. Tak ľudia prišli na dôležitú vlastnosť diktamosu – hojí otvorené rany. A čo vznikne spojením jojobového oleja, diktamosu a kamilky?










O oleji si môžete prečítať:

    "Olejový odličovač rozotrieme medzi prstami alebo v dlani, aby sa trochu zahrial a nanesieme na tvár a (alebo) oči a vo vode navhlčeným vatovým tampónom krúživými pohybmi stierame mejkap približne dve minúty. Potom si ho môžete zmyť z tváre mydlom alebo nechať pôsobiť cez noc ako účinný „balzam“ proti vráskam.
Zloženie: olej z hroznových jadierok, jojobový olej, esenciálne oleje z kamilky a diktamosu krétskeho a ostatné komponenty esenciálnych olejov.
Jojobový olej: výborne sa vstrebáva, regeneruje, hĺbkovo hydratuje a čistí póry. Vhodný pre všetky typy pleti, aj citlivú. Zabraňuje tvorbe vrások a chráni pred slnečným žiarením, má prirodzený ochranný faktor 3 až 4.
Diktamos: antioxidant, má antiseptické (protimikróbne) účinky, omladzuje, rozjasňuje, hojí zápalové procesy kože, vynikajúci na liečenie otvorených rán.
Kamilka: regeneruje, tlmí zápaly, hojí poranenia."

Ako nadšenec všetkého, čo obsahuje oleje, som sa pustila do používania gréckeho odličovača. Keďže sa teraz odličujem denne, produktov na odlíčenie miniem veľa, preto sa mi tento krásavec v skrinke na nové produkty dlho neohrial a putoval do poličky v kúpeľni. A tam sme sa skamarátili veľmi rýchlo. Olej má 100 ml a je v praktickom obale  s pumpičkou.  Tá sa dá aj uzamknúť ( rozumej, že je tam napísané on a off), takže je dobre chránená. Plast je navyše dosť pevný, takže odoláva aj pádom (áno, aj to som už vyskúšala). Celkovo hodnotím balenie veľmi pozitívne - je praktické a vhodné aj na cestovanie. Teraz sa pozrieme vlastnosti. Vôňa je prekrásna. Vyznačuje sa sladkou, jemnou bylinkovou vôňou, ktorá nie je výrazná ani rušivá. Je veľmi prirodzená a ako to nazvať... opojná? Skrátka mám stále chuť ovoniavať ju. Spomínam si, ako som ju dala ovoňať jednej kamarátke :) Privoňala si a nadšene zvolala (podotýkam, boli sme v kaviarni, lebo som si niesla balíček z pošty a zatúžila som po prívale kofeínu), že keby ho použijem a bývame spolu na intráku, mala by chuť ma ovoniavať (nemusím asi spomínať tie divné pohľady, aké na nás okolo sediaci hodili). Olej je skôr redší. Použitie je príjemné, pretože sa okolo mňa vznáša voňavý obláčik. Dá sa používať dvomi spôsobmi:
  1. nanesie sa do dlaní, aby sa zohrial a krúživými pohybmi rozotriem po tvári. Niekedy prstami, niekedy vatovým tampónom. Pleť ostáva mastná, preto zvyšky zmyjem gélom a vlažnou vodou
  2. rovnaký postup, len olej nezmyjem. Nechám ho pôsobiť v noci ako intenzívnu hydratačnú kúru. Musím povedať, že tento postup som skúsila len raz. Ako majiteľka mastnej pleti nemám rada, keď sa ráno zobudím s pleťou tak mastnou, že sa lesknem ako diskoguľa. Preto si olej zmývam a používam radšej krémy alebo oleje, ktoré sa vsiaknu do pleti bez toho, aby ju zanechali mastnú
Olej sa môže používať aj na odličovanie očí. Dokáže ich odlíčiť, ale len s vatovým tampónom, inak vznikne len jedna veľká čierna machuľa. Trvá mu to trochu dlhšie ako iným odličovačom, preto ho používam iba na pleť. Tá je po jeho použití perfektne odlíčená, čistejšia a hodvábne jemná. Linky sú vyhladené a pleť je žiarivejšia. 

Plusy:
  • šikovné balenie s pumpičkou
  • krásna, jemná vôňa
  • olej nie je veľmi hustý
  • pleť odličuje, zanecháva ju jemnú, sviežu, vyhladzuje linky
  • dá sa použiť dvomi spôsobmi, buď sa zmyje, alebo sa nechá na noc pôsobiť proti vráskam - pri mastnej pleti odporúčam zmyť, lebo vtedy som mala pleť o dosť mastnejšiu ako inokedy
Mínusy:
  • trošku ťažšie odstraňuje vodeodolné líčidlá 
Krétsky odličovací olej kúpite na stránke http://www.vuona.sk/, kde stojí 9,40.

Poznáte diktamos? Mali ste už nejaký produkt, ktorý ho obsahoval? :)





You Might Also Like

2 Vaše komentáre

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe