Zdravé okienko - Amalaki

17:11

Čím viac sa zaujímam o zdravú výživu, tým viac pokladov z prírody nachádzam :) Naša špajza sa pomaly plní všakovakými pochúťkami, ktoré sú lahodné, zdravé a nie je o nich toľko počuť. Nedávno som spoznala Amalaki - nebeské ovocie, ktoré obsahuje toľko vitamínu C, že denne stačia len tri kúsky na pokrytie dennej dávky. A nielen to je jeho výsadou :)






Amalaki rastie ako strom. Liečivé účinky majú plody, ktoré dozrievajú na jeseň a sušia sa. Amalaki je v Indii považovaná za posvätný strom a  plody sa volajú nebeské ovocie.  Toto drobné indické ovocie je najbohatším prírodným zdrojom antioxidantov a vitamínu C. Chuťovo je trpké a osviežujúce, organizmus ochladzuje. Tri kúsky sušeného amalaki pokryjú dennú dávku vitamínu C. Obsahuje až dvadsaťkrát vyššie množstvo vitamínu C ako pomaranč. Tento výnimočný plod je pre svoj bohatý zdroj antioxidantov už po storočia používaný v ajurvéde ako najúčinnejší prírodný prostriedok pre posilnenie zdravia a celkovú regeneráciu organizmu. Obsahuje päť druhov chutí nášho zmyslového vnímania - kyslosť, trpkosť, sladkosť, horkosť a ostrosť. Amalaki obsahuje široké spektrum antioxidantov a bioflavonoidov (vitamíny podporujúce odolnosť bunkových stien proti prenikaniu škodlivých látok v podobe voľných radikálov) a silnú koncentráciu životne dôležitých esenciálnych aminokyselín. Je bohaté  na množstvo minerálnych látok a vitamínov ako je vápnik, železo, fosfor, karotén, vitamíny B1, B2 a vitamín C.  Je vôbec najbohatším prírodným zdrojom vitamínu C (100g Amalaki = 15kg jabĺk alebo 2kg pomarančov alebo 6kg banánov). Nie je len účinným antioxidantom, ale má aj antibakteriálne, antivírusové, antimutagénne, anabolické, protizápalové, antihistaminické, spazmolytické, inhibuje huby a kvasinky, uľavuje pri hypotenzii, pôsobí aj ako anacidum a proti nádorom. Navyše zvyšuje syntézu bielkovín a je užitočná pri stavoch hypoglykémie. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu.  Uľavuje pri žalúdočných a zažívacích problémoch. Posilňuje srdečnú a mozgovú činnosť. Podporuje zdravú funkciu kardiovaskulárneho systému. Regeneruje telesné tkanivá vysokým množstvom antioxidantov. Zvyšuje tvorbu červených krviniek. Zlepšuje zrakové funkcie a priaznivo pôsobí na rast vlasov. Má adstringentné účinky, vyhladzuje, stimuluje vlasové korienky, obmedzuje tvorbu lupín, pôsobí proti vypadávaniu vlasov, zanecháva vlasy hebké, lesklé a pokožku, v ayurvéde aj nechty a ústnu dutinu, čistú a zdravú. V ayurvédskej medicíne je  považované za jeden z najsilnejších  omladzujúcich prostriedkov. Pôsobí proti nafukovaniu, pomáha pri hojení vredov, znižuje prekyslenie organizmu. Má protizápalové účinky na žalúdok a črevá. Pomáha pri zápche, vhodný je pri dyspepsii, zápaloch čriev, aj pri chronickej hnačke a zápche a proti zvracaniu. Používa sa aj ako cievne tonikum. Znižuje krvnú zrážanlivosť, kontroluje krvný tlak, čistí krv, chráni pred krvácaním z nosa. Pomáha pri osteoporóze a taktiež pri hemeroidoch. Zvyšuje počet červených krviniek pri anémii.

Podľa mňa je veľmi chutné. Sušené ovocie nie je pre mňa trpké, príde mi veľmi chutné a lahodné, každý deň si dávkujem tri kúsky, občas i viac, lebo mi chutí :) 
Kúpila som ho na stránke http://bionatura.sk/, kde stojí 200 gramov 3,16.

Poznáte Amalaki? :)


You Might Also Like

6 Vaše komentáre

  1. O Amalaki jsem jeste neslysela, ale vypada to, ze je opravdu hodne zdrave. Mozna zkusim mrknout do zdrave vyzivy, jestli bych ho tam nekde nesehnala, rada bych ho ochutnala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tolko ma pozitív, že by som ho určite mala vyskušať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja by som to ochutnala aj bez toho cukru:)

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe