Mysli ekologicky, kúp si KeepCup Brew !

14:11

Možno patríte k tej skupine ľudí, ktorá sa stále niekam ponáhľa. Miesto posedenia v kaviarni si vezmete kávu so sebou a utekáte za povinnosťami, radosťou, starosťou :) Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako skončia papierové poháre od kávy? Mnohé z nich majú vnútorný materiál potiahnutý z vodeodolného syntetického latexu, vosku alebo polyetylénu, ktorý nie je možné recyklovať. Čísla hovoria jasne v ich neprospech: vznikne z nich 4,5 tony odpadu, je zoťatých asi 54 miliónov stromov a je potrebná výroba 340 miliónov joulov energie, čo by stačilo pre 5 000 000 domácností na jeden rok. Hrozivé, však? Práve preto vznikol Keep Cup - znovupoužiteľný pohár na kávu, ktorý je vhodný aj pre kaviarenské stroje. Cieľom je zmena myslenia ľudí, ktorí si berú so sebou a vychutnávajú si jej lahodnú chuť všade, kam idú. Tieto poháriky sú naozaj rozkošné. KeepCup je navrhnutý tak, aby bol ľahko použiteľný pre baristu bez toho, aby bol nejako obmedzený (kvalita, rýchlosť), preto si ho môžete vziať do svojej obľúbenej kaviarničky a odniesť si z nej svoju obľúbenú pochúťku. Ja som mala tú česť zoznámiť sa s novinkou, ktorá ma nadchla :)






No nie je krásny? :)

Otvor je dosť veľký, pije sa z neho pohodlne

S dobrou kávičkou na výlete...

aj  na prechádzke v parku :) 

Každý pohár KeepCup je zložený zo štyroch častí: pohár, vrchnák, uzáver a silikónový prstenec, vďaka ktorému vás káva nepáli. Minimálne v ruke :) Na výber máte 4 veľkosti: Extra Small (XS) – 114 ml, SiX – 177 ml, Small (S) – 227 ml, Medium (M) – 340 ml, Large (L) – 454 ml, podľa toho, akú kávu máte najradšej. 

Aké sú jeho výhody? 

Je vyrobený z polypropylénu #5, čo je najbezpečnejší plast pre potraviny. Je BPA free a netoxický. Bisfenol A (BPA) je organická chemická zlúčenina, ktorá sa využíva pri výrobe plastov. Pri pokusoch na zvieratách sa ukázalo, že vystavenie bisfenolu A počas vnútromaternicového vývoja ovplyvňuje vývoj prsného tkaniva plodu a zvyšuje riziko výskytu rakoviny prsníka v neskoršom veku, a tiež spôsobuje úbytok spermií u mužov ( to som múdra, keď mám google!). Vrchnák i otvor dobre tesnia, ale odporúča sa mať ho vo vertikálne polohe ( tak, tak, aby mi nejakým nedopatrením môj životabudič nevytiekol). Môže sa umývať v umývačke riadu, je vhodný aj do mikrovlnky. Kávu udrží teplú o 20 - 30 minút dlhšie ako bežný pohárik, v ktorom vám dajú v kaviarni vašu kávu so sebou. 
Aký je nový KeepCup Brew?

 Tento malý rozkošník:
  • má väčší otvor na pitie, ktorý umožňuje plný zážitok z arómy a textúry mojej milovanej kávičky
  • vylepšený uzáver je odolný voči vyšplechnutiu nápoja, čo by bolo ozaj škoda!
  • silikónový prstenec bráni tomu, aby sa takí šikovníci ako ja popálili
  • sklo je odolné voči mechanickému a tepelnému poškodeniu. Nie je nerozbitné, ale je odolné.
  • polypropylénový vrchnák a sklenený pohár sú 100% recyklovateľné a BPA free
Čo hovorím na pohárik?

Milujem prechádzky po našom kúpeľnom meste a parku. S kamarátkou už roky chodíme do jednej kaviarničky, kde si kupujeme kávu do ruky, s ktorou sa potom túlame po Piešťanoch. Vždy sme ju mali v papierovom pohári, a priznám sa, nikdy som nepremýšľala nad tým, čo sa deje s pohármi potom. Čo je horšie, nepremýšľala som nad tým, koľko stromov a energie tieto poháre "požerú". Dnes môžem povedať, že som sa polepšila :) Minimálne v tom, že myslím ekologickejšie.  Pohárik bol v našej kaviarni so mnou a bez najmenších problémov mi doň urobili kávičku. Dokonca ma pochválili, že šetrím prírodu :) Z pohárika sa pije výborne, otvor je dosť veľký a pootočením modrého uzáveru sa dá zatvoriť. Prstenec naozaj zabraňuje tomu, aby ma pohár v ruke pálil. Pred tým, keď sme pili kávu z papierových pohárikov, sme vždy dostali servítku, aby sme ho držali v nej, lebo to sakramentsky pálilo. Och, ďalšie plytvanie.  Dnes? Dnes ani neviem, že niečo teplé držím v ruke. Rovnako super je mať ho aj v škole či v práci, kde robia v bufete kávu. Nie všade vám dajú sklenú šálku, aj u nás v škole používajú papierové obaly.

Prinášam ešte zopár čísel zo stránky Mabets, kde si môžete vybrať svoj pohárik:
Ročne sa vyrobí 500 miliárd papierových pohárov. Na jednu tonu papiera je potrebných 98 ton prírodných zdrojov. KeepCup redukuje globálne otepľovanie o 36 - 47%. Všetci tí, ktorí používajú  KeepCup, zabránili vyrúbaniu 70 000 stromov, ktoré by sa použili na papierové poháre. KeepCup v porovnaní s jednorázovým pohárom redukuje znečistenie o 92 - 99%. Používaním  KeepCup sa zamedzuje vzniku 30000 ton odpadu z jednorázových pohárov. 

Po tomto všetkom, čo som si naštudovala, som šťastná, že som KeepCup mohla vyskúšať a už ho z ruky nedám. Je šetrný k prírode, neškodný pre naše telo a robí naše dni krajšími vďaka kávičke, ktorú môžem mať so sebou všade :)

Nový KeepCup Brew kúpite v dvocch veľkostiach - S a M, ich cena je 21 a 23 eur (limitovaná edícia Cork je o niečo drahšia, ale krásna) a pohár bol testovaný na 1000 použití. Môj má za sebou zatiaľ pár ciest po Piešťanoch a prajem mu ich ešte veľmi, veľmi veľa :)

Máte doma svoj KeepCup? :)

You Might Also Like

6 Vaše komentáre

  1. velmi pekné.aj dosť drahé,taká investícia dopredu..ale nápad priam genialny

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V jednej diskusii na internete som čítala viacero názorov, že je to drahšie a mnoho ľudí si to preto nekúpi. To je pravda, cena je dosť vysoká, ale pokiaľ mi vydrží tých 1000 použití, som ochotná investovať potom aj do väčšieho pohárika. Uvidím, ako dlho so mnou tento pobudne :)

      Odstrániť
  2. To je bohovské :) Môj priateľ miluje kávu, takže super inšpirácia, čo dostane k najbližšiemu sviatku :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa je to super nápad na darček :) Veľmi pekne to vyzerá a je to veľmi praktické :)

      Odstrániť
  3. Uz je objednany z martinusu v ruzovej verzii. Tesim sa ked si donho pripravim kavu a este viac ked si ju budem vychutnavat

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe