O nespavosti, nočných morách a knihe Prečo spíme

14:13

Vždy som rada spala. Neobľubovala som skoré vstávanie ani ponocovanie. Život však prináša rôzne situácie, ktoré musíme prijať a tak sa menili aj moje návyky. Na tom, že spánok je super, sa však nikdy nič nemenilo. O to viac ma minulý rok prekvapila nespavosť. Prišla so stresom a zastihla ma ako blesk z jasného neba. V podstate som celé mesiace len pracovala. Pracovala som občas aj po ceste domov vo vlaku a večer. Pracovala som, aj keď som mala voľno, lebo kolegyňa volala, že nevie, čo robiť. Na moje narodeniny som chcela len jeden pokojný voľný deň a od rána mi drnčal telefón. A potom to prišlo. Spala som len pár hodín denne a napriek tomu som večer čučala do plafóna a nevedela zaspať. Zaspávala som až vtedy, keď už bolo telo úplne vyšťavené a nevládala som existovať. Hľadala som informácie o spánku, snažila sa pochopiť, čo sa deje. Začala som v noci chodiť v spánku po dome a prenášala som veci, ráno som nechápala, prečo sa premiestnili. Od únavy som sa len motala, nevedela som sa sústrediť, nechcelo sa mi nič. Čo som milovala, ma prestalo baviť a zúfalo som chcela len spať. A spánok neprichádzal. A keď už prišiel, prišli aj živé sny, nočné mory a tak. Zaryto som presviedčala seba aj všetkých okolo, že všetko zvládam a nepotrebujem pomoc. Potrebovala som a myslím si, že ak by neprišla dočasná práceneschopnosť, asi by ma hodilo o zem. Našťastie ma moja pani doktorka do práce nepustila, keď videla, do akého pekla sa rútim. Viete, prečo to píšem? Lebo takých, ako ja, je viac. A nie je hanba rozprávať o problémoch, ktoré nás trápia a dajú sa riešiť. 


Prečo spíme

Kniha prečo spíme

Pravdou je, že človek niekedy ani len netuší, koľko zlozvykov má, kým sa o nich nedočíta alebo nedozvie. Sama som nevedela, ako si sami komplikujeme zdravý spánok a jeho skutočný význam som pochopila až vtedy, keď mi začal bolestne chýbať. Do rúk sa mi dostala kniha Prečo spíme od neurovedca Matthewa Walkera a opäť mi ukázala, že človek sa učí celý život. V  prvom rade mi pomohlo uvedomiť si, že v tom nie som sama a problémy majú aj iní ľudia. Potom zmizol pocit seba obviňovania, že za všetko môžem len ja. A mohol sa začať proces uzdravovania tela aj duše, lebo sú spolu nerozlučná dvojka. A ich zdravie je rovnako dôležité, hoci v našej spoločnosti ešte stále prevláda názor, že duševné zdravie je menej podstatné. Nuž, odkedy som spoznala, čo dokáže stres, môžem povedať len jedno - milujte sa, rozmaznávajte sa a oddychujte, lebo inak sa zničíte. No a teraz poďme späť ku knihe, lebo sa čítala veľmi dobre a do môjho predoperačného šialenstva zapadla s úplnou ľahkosťou (viac si o tom môžete prečítať v predchádzajúcom článku). 

Ak by som mala zhrnúť slová o tejto knihe do jednej vety, povedala by som, že Prečo spíme je o obrovskej sile a o moci spánku. Človek prespí zhruba tretinu života a bez spánku sa postupne začnú objavovať choroby a zdravotné ťažkosti. Už na obale knihy si môžete prečítať, že ak chcete byť múdrejší, štíhlejší, príťažlivejší, zdravší a bez rakoviny, potrebujete dobrý nočný spánok. Počas evolúcie sa spánok ľudí skracuje a objavuje sa viac a viac chorôb. Autor skúma spánok viac ako 20 rokov a logicky, jasne a vecne v knihe popisuje, čo sa deje s telom, pokiaľ dobre nespíme. 

V knihe sa dozviete, čo sa deje s mozgom pri spánku i bdení, dozviete sa niečo zaujímavé o snoch a najviac som sa tešila na tipy a triky, ako lepšie spať a tiež ako si dokážeme zlepšiť výkonnosť, pamäť alebo sa zbaviť výkyvov nálad. Kniha je napísaná výborne, keď som začala čítať, nevedela som prestať. Nebola písaná žiadnym komplikovaným jazykom, ktorý bežného človeka neoslní, ale príjemne ľudsky. Učím sa nastaviť si režim tak, aby som spala dostatočne a ako lepšie a ľahšie zaspať aj v prípade, ak som nervózna (teraz napríklad pred tou operáciou, ktorá bude za týždeň). 

Priznám sa, že v posledných mesiacoch som si zaobstarala viac podobných kníh, napríklad Keď telo povie nie, o emóciách a teraz hľadám niečo o joge a meditácii. Musím povedať, že Prečo spíme sa zaradila k mojim obľúbencom (aj keď to nie je horor alebo mrazivo napísaná detektívka :)), pretože mi pomohla spomaliť a pochopiť, ako to v našom tele funguje. A rozhodne som sa naučila, že musím spať viac ako 5-6 hodín denne, keď chcem byť zdravá. Myslím si, že takýchto kníh mi v knižnici ešte pribudne. Pretože ešte mám pár zlozvykov, ktoré negatívne pôsobia na moje zdravie a je čas dať im zbohom. 

Knihu Prečo spíme odporúčam kúpiť každému, pretože je plná informácií, o ktoré sa bežne asi väčšina z nás veľmi nezaujíma. Prináša celkom iný pohľad na spánok, jeho dôležitosť a potrebu. A tiež užitočné rady, ako ľahšie zaspať a skvalitniť spánok. Knihu nájdete na internete alebo v kníhkupectvách, jej cena sa pohybuje okolo 11 - 15 eur. 


Aké knihy vám teraz pribudli do vašej zbierky? :)


You Might Also Like

3 Vaše komentáre

  1. Luci ako blogerku ťa sledujem dlho avšak že máme spoločné aj toto som zistila až teraz. Ja som trpela nespavosťou roky, pre síce iné ako pracovné príčiny avšak trpela som. Trvalo mi dlho prísť na to čo a ako avšak našťastie už s tým viem perfektne pracovať. Spánku sa venujem už aj odborne takže ak by si chcela tak mi určite napíš. Prepájam to aj s emóciami a inak výber knihy úžasný, nedávno som ju čítala tiež a je to biblia. O spánku sa hovorí mega málo, skoro vôbec lebo spoločnosť je fakt nastavená na to makať aj na úkor spánku. A to je začiatok konca. Robím na spánok aj konzultácie a keby si si chcela niečo prečítať tak som spísala o spaní e-book, moja vlastná cesta plus techniky: https://www.biankanotesbyjanka.sk/spanok/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, ja môžem povedať to isté, tvoj blog sledujem dlho a netušila som to :) Preto si myslím, že je treba o problémoch hovoriť, v našom prípade písať, lebo ľudia si uvedomia, že v tom nie sú sami a dokážu si pomôcť. A to je na nezaplatenie. Ak sa mi operácii spánok nezlepší, napíšem ti. Rada si nechám pomôcť a poradiť v prípade, ak to sama nedokážem :)

      Odstrániť
    2. Skvelé Luci tak držím palce. Ja som sa k nespavosti priznala iba nedávno a viac o tom tvorím na webe koučovacom. Avšak áno rozhodne to pomáha, držím ti palce na operácii daj sa do kľudu, zabav sa dovtedy niečím čo ťa baví aby si na to stále nemyslela aj keď úplne to nejde.

      Odstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe