Medvedí cesnak - zdravie z prírody

16:06

Už si ani nespomeniem, kedy som prvý raz ochutnala medvedí cesnak :) Moja rodinka často chodievala ( a stále chodí) na hríby, rôzne bylinky, ktoré potom doma sušíme, mrazíme a podobne. Maria Trebenová napísala nádhernú knihu, ktorá sa volá Liečivé rastliny z božej záhrady. Nájdete v nej popisy rastliniek a ich využitie na veľké množstvo zdravotných problémov. Z nej mám informácie o medveďom cesnaku :)






Ľudovo sa mu hovorí aj medvedí lenek. Rastie vo vlhkých lesoch, na tienistých brehoch potokov a v krovinách. Jeho listy sú podobné konvalinkovým listom a jesienkam. Rozpoznať sa dá podľa jeho jemnej cesnakovej vône. Jeho účinky sú známe už oddávna. Hovorí sa, že medvede si ním po zimnom spánku prečisťujú krv a regulujú látkovú výmenu. Kuchynský cesnak má takmer totožné čistiace účinky, ale medvedí cesnak je jemnejší a má výraznejšie liečivé účinky: je výborný pri regulácii vysokého cholesterolu a krvného tlaku, prečisťuje krv a tým aj organizmus, používa sa pri žalúdočných ťažkostiach, pri bolestiach hlavy, pri ochoreniach dýchacieho systému ,zlepšuje prietok krvi v žilách, používa sa aj ako prevencia pred žalúdočnými vredmi. ( Z knihy Marie Trebenovej).

Za tie roky sme sa naučili správne ho skladovať a tak ho môžeme použiť hocikedy. Určite ho nesušte, pretože tak stratí svoje účinky. Môžete ho zamraziť a pripraviť si tak chutné jedlo počas celého roka, alebo si urobte liečivý elixír. Medvedí cesnak má svoju nezameniteľnú chuť, pre mňa je veľmi lahodná a cesnak pripomína len trochu. Niektorí ľudia nemajú radi klasický cesnak, lebo je pre nich ťažší na žalúdok, ale nahradia ho medvedím. Je to lahôdka, z ktorej môžete pripraviť veľa pokrmov a liečiv :
  • ako som už spomenula, dá sa urobiť liečivý elixír. Je to veľmi jednoduché. Pokrájané listy zalejeme alkoholom a po dvoch týždňoch scedíme. Tekutinu môžeme piť celý rok, odporúča sa pri srdcovým problémoch a vraj zlepšuje aj pamäť (zbohom drahé, neúčinné lieky z lekárne na pamäť,ktoré zabúdam užívať)
  • výborný je čerstvý. Natriete si chlieb s maslom, syrom, svojou obľúbenou nátierkou, prihodíte si k tomu listy a máte nielen chutnú, ale aj veľmi zdravú večeru ( ja aj raňajky a obed )
  • pri varení sa medze nekladú a doma sme s ním skúsili množstvo receptov, ako hlavné jedlo, prílohu, šalát či nátierku. Najjednoduchšie bolo pripraviť ho čerstvý ako šalát. Nemali sme hlávkový šalát, tak sme natrhali medvedí cesnak, zaliali ho sladko - kyslou zálievkou a šalát sa zjedol skôr, ako sme dokončili obed
  • mne najviac chutia medvedie halušky :) Pripravíte si klasickú zmes na halušky a pridáte nadrobno nakrájaný cesnak. Môžete si k nim podľa chuti urobiť omáčku, ja mám najradšej nivovú, ale skvelá aj bryndzová. Tomu ja hovorím nebíčko v papuľke.
  • druhá moja obľúbená lahôdka je nátierka. Potrebujete tvaroh, syr lučinu (alebo jej podobný), cesnak, soľ a korenie. Je to ľahké, rýchle a veľmi chutné
  • prestala som jesť mäso a tak si vymýšľam pokrmy, ktoré by som mohla jesť miesto neho. Veľmi som si obľúbila dusený cesnak. Na rozohriaty olej dám nasekaný medvedí cesnak a podusím ho, neskôr pridám zeleninový bujón s trochou vody. Potom pridám kukuricu a niekedy aj mrkvu. Mňam! Je to super ako príloha k ryži a ak mäso máte radi, tak ho poduste priamo s cesnakom. Keď to takto uvarím, môj ocino to obeduje i večeria :)
  • dá sa spraviť ako špenát. Ten nemám rada ani ja, ani moja sestra, tak mamina zvolila miesto špenátových listov medvedí cesnak. Chutí to omnoho lepšie. Ak máte radi pórovú polievku, zameňte pór za medvedí cesnak. Vznikne tiež veľmi chutná, zeleninová polievka :) Rovnako sa dá nahradiť v klasickej cesnačke, táto polievka s chlebom je tiež dobrota.
  • môžete ho naozaj použiť podľa chuti a skúsiť ho do svojich obľúbených jedál. Dusený, varený, pečený - jeho chuť je nezameniteľná
Máte svoj obľúbený recept z medvedieho cesnaku? :)

You Might Also Like

8 Vaše komentáre

  1. super tipy, ďakujeme :) Môj najobľúbenejší recept je ten, čo sme preberali už na FB ;D umyť, naložiť riadnu vrstvu zelene na čerstvé pečivko s masielkom, posoliť a džgať do prasknutia :) Ešte mám jeden dotaz, ako ho dávate do mrazáku, už umytý? Lebo ja som ho umyla, zamrazila, ale po rozmrazení ostal taký mľandravý, nejako extrémne ma teda nelákal :(... tak neviem, či ak by som ho neumyla, či by to malo nejaký efekt...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My ho tiež umyjeme, keď trochu uschne, s maminou ho nakrájame na menšie kúsky a zamrazíme, býva dobrý, len je už najlepší len na varenie :)

      Odstrániť
  2. No dobrý nápad s tým pokrájaním... vyskúšam. A prinajhoršom "uvarím"! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď je pokrájaný, nemusím ani rozmrazovať, tresknem ho na panvicu a čakám, kým sa udusí :)

      Odstrániť
  3. Lucka medvedí cesnak mám rada, len ako sme sa pred dvomi rokmi presťahovali do iného mesta tak som vo svojom okolí neobjavila miesto kde rastie :o(
    Tak ti len závidím a prajem dobrú chuť ;o)
    Modrá púpava

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My sme ho objavili náhodou :) Ale je pravda,že sa ťažko hľadá

      Odstrániť
  4. Máme ho každý rok plnou zahradu, ale zatím jsem z něj dělala jen pomazánku. Určitě zkusím špenát, musí být výborný, a zbytek si zamrazím. Díky za tipy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pomazánka je favorit, ale najradšej ho mám dusený. To je iná paráda mať ho priamo v záhrade :)

      Odstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe