Kokosový olej

13:34

O kokosom oleji si dnes môžete na internete prečítať veľa článkov. Je univerzálnym prostriedkom - možno ho použiť na telo, vlasy, pery, v kuchyni. Viedla ma zvedavosť, preto som si objednala malé, 35 ml balenie. Na skúšku.  Dnes ľutujem, že som si nevzala väčšie, lebo som ho chcela skúsiť podľa odporúčaní aj ako kozmetický výrobok, ale aj v kuchyni a tak mám dnes len prázdny obal :) Vďaka tejto skúsenosti som sa utvrdila v tom, že ho určite chcem mať doma, nielen v kúpeľni, ale aj v kuchyni.






O kokosovom oleji si môžete prečítať:

    "Panenský kokosový olej Tropicai má neobyčajné vlastnosti, za ktoré vďačí predovšetkým obzvlášť šetrnému spôsobu spracovania. Lisuje sa za studena z dužiny čerstvo zozbieraných orechov, pocházajúcich z malých fariem na Filipínach združených do projektu Ecocert Fairtrade. Kokosový olej je multifunkční, hodí sa k starostlivosti o pokožku tváre a tela, ale využijete ho i v kuchyni. Často býva dokonca nazývaný "najzdravším olejom na Zemi. 
Vďaka molekulárnej štruktúre zostáva kokosový olej stabilný i pri vysokých teplotách. Je veľmi ľahko stráviteľný. Naše telo ho spracováva podobne ako sacharidy - rozkladom na glukózu docháza k postupnej, avšak pomerne rychlej premene na energiu. Neusádza sa v cievach ako iné tuky, preto ho diétológovia doporučujú pre osoby trpiace cukrovkou a srdcovociervnymi chorobami. Doporučuje sa aj pri redukčnej diéte.
Použitie:
Na telo: vmasírujte do vlhkej pokožky po sprchovaní alebo kúpeli. Následne sa osušte. Kokosový olej uzatvorí vllhkosť v pokožke a tá bude dlhodobo hydratovaná a odolná voči vonkajším vplyvom počasia. V lete poslúži ako ochranný krém s nízkym UV faktorom.
Vlasový zábal: vmasírujte do vlhkých vlasov a nechajte pôsobiť minimálne 30 minút, následne vymyte šampónom.
V kuchyni : je zdravou náhradou pre varenie, praženie i pečenie. Je skvelou alternatívou pre ayurvédsku a vegetariánsku kuchynu. Ako náhradu masla ho môžu používať ľudia s alergiou na mlieko."

Na výber je z niekoľkých veľkostí, od môjho malého až po niekoľko litrové, ktoré rozhodne nájde uplatnenie v kuchyni. Sklený obal je pomerne praktický a po minutí oleja sa dajú doň uložiť nejaké drobnosti, ja v ňom mám v kuchyni sezam :) Vôňa je nesmierne krásna, jemná, sladká, kokosová, ako keď si privoniate ku kokosovému koláču, na ktorý sa už veľmi tešíte. Aj chuť je taká, sladká a kokosová, nie veľmi výrazná, lahodná. Konzistencia závisí od teploty miestnosti, v ktorej olej máte. U nás v kúpeľni bol tuhý, ale keď doň zaboríte  prst, cítite, aký je mäkkučký. V kuchyni pri varení sa pomaly topil a stal sa tekutým.
Snažila som sa využiť ho na čo najviac spôsobov:
  • je výborný ako náhrada masla. Mamina piekla koláč a potrebovala lyžicu masla. Namiesto toho sme tam dali kokosový olej. Chuť koláča bola lahodná, jemná a mala som pocit, že vôbec nebol suchý, ale vláčny. Mamina kolegyňa mi povedala, že ona na ňom vysmáža. Je na to výborný, lebo nie je mastný, nezvyšuje cholesterol, vraj je šetrný aj k panvici a jedlo je omnoho chutnejšie. Určite túto radu skúsim, lebo aj nejem vysmážané jedlá preto, lebo mi prídu dosť mastné ( asi preto si môj cholesterol ani neškrtne a nestúpa). Okrem toho ho používa aj na sladenie kávy a vraj má odvtedy energie na rozdávanie. 
  • ako hydratačný telový a pleťový krém. Na to je naozaj výborný, lebo nie je veľmi mastný, ako iné oleje, pokožku veľmi dobre hydratuje, zjemňuje, pekne prevonia. Pomerne rýchlo do nej vsiakne a keď sa dobre vtrie do pokožky, neostáva mastná. Čítala som, že je veľmi dobrý ako prevencia proti vzniku strií a pomáha pri celulitíde, to odskúšam pri väčšom balení.
  • ako najchutnejší balzam na pery. Tí, čo ma poznajú, vedia, že som tak trochu maniak na balzamy na pery a musím ich mať pri sebe stále, lebo inak sú moje pery suché a popraskané. Skúsila som ich už desiatky a tento olej patrí k tomu najlepšiemu, čo som mala. Nielen že pery výborne hydratuje, ale aj ich vyhladzuje a zjemňuje. A strašne dobre na nich chutí!
  • na atopický ekzém som ho skúsila ako zábal na vlasy. Vtrela som ho do pokožky a následne aj do končekov vlasov. Nechala som si to na hlave pár hodín a potom som ho zmyla. Pokožka hlavy bola hydratovaná, po suchých miestach nebolo na pár dní ani stopy a svrbela menej. Končeky vyzerali menej zničene a vlasy sa krásne leskli.
Musím uznať, že tento olej si zaslúži pozornosť, lebo je všestranný, voňavý, chutný a ZDRAVÝ! V mojom článku som zhrnula skúsenosti z môjho okolia, ale v tomto článku nájdete 101 účinkov kokosového oleja. Odporúčam prečítať si ho, budete veľmi milo prekvapený :)
Kokosový olej Tropicai kúpite na stránke http://www.biokrasa.sk/, kde 35 ml balenie stojí 2,10 a môžete si vybrať z niekoľkých veľkostí balenia :)

Máte skúsenosti s kokosovým olejom? :)



You Might Also Like

14 Vaše komentáre

  1. Akurát mám na vlasoch zábal z kokosového oleja :) U mňa je stále na poličke v kúpeľni. Odporúčam ti kúpiť si kokosový olej v DMke Purity Visiom 100ml myslím okolo 3€ a je tiež BIO. Tento je dosť drahý.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, už som o ňom čítala, aj som okolo neho išla, ale nenapadlo ma vziať si ho :) Ale budem si musieť zasa nejaký zaobstarať, lebo môj som už minula :)

      Odstrániť
  2. Zkusila jsem taky už kokosový olej :))

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. včera ako bolo teplo som si dala deodorant a bola som aj tak spotená, tak som sa umyla, dala som si kokosák- vraj prírodný deodorant a ostala som suchá po celý deň !!!!!! :) používam na vlasy ( momentále mám na vlasoch domáce maslo, kde je aj ten kokosák ), na pery, na zúbky, na natieranie, brat ho papáva, do kávy ...mám už tretie balenie za pol roka a nevzdám sa ho ! najnovšie som ho začala používať do domácej výroby kozmetiky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kokosák mám taky moc ráda, je to asi nejpoužívanější věc v mojí koupelně.
    No a musím říct, že je to taky super lubrikant :) + má antimykotické účinky, takže spojím vždy příjemné s užitečným :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ok to je všetko pravda len ten kokosák musí byť kvalitný ja kupujem na bezchoroby.sk pribalia aj bio certifikat a dajú aj zlavu lebo majú tam klub ty kokso .. odporučam

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kokosovy olej Tropicai je jednoznacne najvyssej kvality. Je 100% panenský a v biokvalite. Certifikaciu ma potvrdenu priamo na obale. Este som sa nestretla, ze by obchod zasielal ku kazdemu bio vyrobku, ktory predava aj samostatny certifikat. To je uz troska pritiahnute za vlasy.

      Odstrániť
  6. Moj priatel ma citlivu pokozku a pouziva ho po holeni,pokozku ma vlacnu a bez zacervenania

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe