Zázrak od včielok - propolis

14:05

U nás doma sme mali propolis po ruke vždy. Teda, iba propolisovú tinktúru. Moja starká ju mávala v tmavej fľaši v kúte komory, kde bývalo chladnejšie. Nevedela som, na čo to je, ale strašne krásne mi to voňalo. Keď starká zomrela, zmizla aj tinktúra a viac som ju v komore nevidela. Keď som narazila na výrobky českej firmy Pleva, ktorá vyrába produkty s medom, propolisom, včelím jedom a materskou kašičkou, neváhala som a masť s propolisom som si objednala. Keď som ju ovoňala, bolo to akoby sa mi vrátil kúsok detstva, kedy som ako malé dievčatko otravovala starkú všetečnými otázkami, čo to tak krásne vonia v tej fľaštičke v komore :) 
Prečo som nazvala propolis zázrakom?


Medová masť má 20 g


Krásny hnedý obal...

ukrýva zlatohnedú masť :)

O masti si môžete prečítať:

     "Svojím zložením jedinečná masť, ktorá okrem propolisu obsahuje aj med, včelí vosk a olivový olej. 

Propolis má protizápalové účinky, tlmí bolesť a regeneruje. Výborná pri problémoch s ekzémom."

Propolis je vskutku poklad z prírody. Propolis je veľmi cenná prírodná látka, ktorú používajú včely vo forme tmelu na ochranu pred plesňami, vírusmi a baktériami. Táto schopnosť propolisu sa využíva v prírodnom liečiteľstve. Propolis je včelí produkt a niektorí jedinci môžu byť na túto látku citliví, je to veľmi silný alergén, preto treba najskôr zistiť, či naň nie ste alergickí ( naniesť trochu tinktúry na pokožku a sledovať, či pokožka sčervenie alebo nie). Propolis obsahuje asi 180 látok, predovšetkým vosky, peľ, minerálne látky, flavonoidy, éterické oleje, organické a mastné kyseliny, sekréty rastlín. Obsahuje vitamíny skupiny B - vitamíny B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovú, minerálne látky ako vápnik, železo, mangán, kremík, chróm, kobalt, zinok, nikel, stroncium a vitamín E. Silné antiseptické účinky priniesli tomuto včeliemu produktu úlohu najprírodnejšieho antibiotika. Dokáže si poradiť s akýmkoľvek zápalom. Pri vonkajších poraneniach stačí postihnuté miesto potrieť. Takto pomáha s reznými poraneniami, akýmikoľvek vyrážkami, zápalom ucha a dobrý je aj na kŕčové žily. Vnútorné použitie sa odporúča pri silných menštruačných bolestiach, hnačke či chrípke. 
Liečebné využitie propolisu:

  • podporuje imunitný systém
  • pôsobí ako antibiotikum
  • dokáže tlmiť bolesť
  • pôsobí antitoxicky a proti vírusom
  • ničí plesne
  • podporuje hojenie rán
  • môže sa použiť aj ako dezinfekčný prostriedok
  • je antioxidant
Masť je v chutnom, hnedom obale, malom, praktickom, všade sa vojde :) Ja ju mám v kúpeľni na poličke, aby bola po ruke, ak by ju niekto potreboval. Vonia krásne, ak ste niekedy voňali propolis, tak si viete predstaviť tú sladkú vôňu. Masť je zlatohnedá, keď sa nanesie na pokožku, necháva ju so žltým nádychom. Ak sa rozotrie poriadne, je to sotva badateľné. Konzistenciu má ako klasická mastička, hustú, je hutnejšia. Po rozotrení je pokožka, no, nie lepkavá, ale keď si po nej prejdete, cítite, že nie je úplne hladká a niečo na nej je. Nie je však ani lepkavá, ani mastná. Ja ju používam pravidelne na tvár, na hojace sa jazvičky, ktoré sa hoja rýchlejšie. Keďže mastička trošku farbí, nanášam si ju na noc, tesne pred spaním. Každým dňom je badať, ako krásne sa pleť hojí. Osvedčená je aj pri hojení škrabancov a rezných rán. Ja som šikovník, porežem sa aj na papieri, preto mám doma vždy niečo, čo upokojí boľavé miesto. Propolis je na to super, nedráždi pokožku, upokojuje ju a urýchľuje proces hojenia. Zároveň bráni tomu, aby sa do rany dostali baktérie a mohla by začať hnisať. Tiež upokojuje ekzematickú pokožku, ktorá po jeho použití menej svrbí a teda sa nestane, že si ju človek rozškriabe do krvi ( to tiež nie je sranda, vtedy ma bolí aj česanie).

Keď to zhrniem, masť je fantastickým pomocníkom a myslím si, že by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Treba si len dať pozor pri prvom použití, aby ste zistili, či ste naň alergickí,  potreté miesto môže veľmi sčervenieť a to rozhodne príjemné nie je.
Kupovala som ju na stránke http://www.maxcare.sk/, kde stojí 2,99.
Máte skúsenosti s propolisom? :)



You Might Also Like

6 Vaše komentáre

  1. Na akné to asi není že? :(
    http://anett01.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môže sa aj na akné používať :) Pleva má aj výrobky na akné, stačí len pozrieť v ponuke :) Určite si vyberieš ;)

      Odstrániť
  2. Pleva je fajná, mala som balzamčok aj pleťový krém, často ju mávajú u nás v stánku na jarmoku, vždy si niečo medové kúpim. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja používam propolis na afty :) super mi pomáha :) Vyrobil som si ho podľa navodu, ktorý som našiel tu http://www.vyzivovy-doplnok.sk/propolis-propolisova-tinktura-ucinky/

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe