Nebojte sa SPF-ka - opálite sa zdravo

17:26

Milujem leto. V okamihu, ako sa oteplí a zasvieti slnko, je nemožné udržať ma vo vnútri. Opaľujem sa, som v záhrade, chodíme veľa von na prechádzky. Nikdy predtým som so slnkom nemala problémy, opálila som sa do čokoládova doslova za pár dní a opálenie vydržalo do decembra. Každoročne som nakúpila SPF pre celú rodinu a bolo dobre. Tento rok po covide ma začal trápiť postcovidový syndróm. Časté choroby, silné migrény, problémy s prieduškami, zápal chrupaviek. Mohla by som pokračovať, ale je mi z toho do plaču. Objavili sa mi aj pigmentové škvrny, čo bol asi najväčší šok, lebo tie je vidieť. Mám v pláne navštíviť aj lekárku, ale vyzbrojila som sa nielen kozmetikou určenou na pigmentové škvrny, ale hlavne tou, ktorá im pomáha predchádzať. 


Možno máte pocit, že správy a články o dôležitosti používania SPF na vás vyskakujú odvšadiaľ a máte toho dosť. Nie je to však prekvapujúce. Čísla pacientov s rakovinou kože sú alarmujúce, pribúdajú alergie, problémy so zrakom i moje v podstate neškodné, ale škaredé pigmentové škvrny (i keď za nimi môže stáť omnoho viac faktorov, o tom si povieme nabudúce, keď už budem mať aj informácie od pani doktorky). Koža je mimoriadne inteligentný orgán, ktorý si pamätá, že sme sa oň zle starali a pamätá si aj každé spálenie. Raz nám to môže nepekne spočítať, a preto je dôležité venovať jej veľkú pozornosť. Pokiaľ máte na tele rôzne materské znamienka alebo bradavičky, tá starostlivosť by mala byť naozaj veľmi dôkladná. Dnes by som vám rada ukázala tri kúsky, bez ktorých nejdem ani na krok. Moja farba je už krásne dovolenková a za to vďačím aj im - žiadne spálenie, podráždenie, začervenanie alebo "šúpanie sa" nebolo a ani nebude. 

Garnier Ambre Solaire Super UV Protection Fluid SPF 50+

Garnier Ambre Solaire Super UV Protection Fluid SPF 50+ zloženie

Garnier Ambre Solaire

Garnier opaľovací krém na tvár

 Garnier Ambre Solaire Super UV Protection Fluid SPF 50+

Mohla by som písať o tom, ako sa vlastne SPF (Sun Protection Factor) alebo ochranný faktor dostal do povedomia ľudí a podobne, ale to všetko si viete vygoogliť v pokoji a pohodlí, keď na to máte čas a chuť. V podstate môžeme povedať predovšetkým to, že pobyt na slnku je zdraviu prospešný kvôli vitamínu D a celkovému pocitu šťastia (ja som na slnku šťastná vždy), no nesmieme zabúdať na ochranu pokožky. Keď si kupujete slnečnú kozmetiku, pozerajte sa na to, či chráni pred UVA (nepriaznivo pôsobia na starnutie pleti a spôsobujú kožné alergie) aj UVB lúčmi (opália, ale aj spália pokožku). Dnešné recenzovanie začneme krémom Garnier Ambre Solaire Super UV Protection Fluid SPF 50+, ktorý som brala najmä sebe a mojej mamine. 

Ochranný pleťový krém od Garnier je v jednoduchej krabičke a plastovom obale. Na aplikáciu má zúžený aplikátor, cez ktorý dostanete von toľko krému, koľko potrebujete. Má 40 ml a ochranný faktor 50, čo je pri pleťovej opaľovacej kozmetike jedno z mojich kritérií. Kým na telo striedam SPF 30 a SPF 50, ma pleť dávam už takmer výlučne päťdesiatku. Súvisí to s ochranou pleti nielen pred zdravotnými problémami, ale aj predčasným starnutím alebo množením pigmentových škvŕn.  

Jeho vôňa je taká letná. Neviem ju popísať, no keď ju ovoniate, vidíte pred sebou more, slnkom zaliate pláže, drinky a hudbu. Konzistencia je riedka, je to ozaj viac fluid ako krém a je to paráda. Krásne, jednoducho a rýchlo ho vmasírujete do pleti, pričom neostáva mastný ani biely alebo lepkavý film. Môžete ho reaplikovať podľa potreby a pleť nezaťaží (ani moju zmiešanú problematickú). Používam ho opakovane podľa potreby (podľa toho, ako sa potíte, kúpete alebo podobne). Pleť je hydratovaná, jemná, spokojná a ako som povedala - nepribúdajú škvrny, fľaky, vrásky. 

Čo sa množstva krému týka, tak som si osvojila pravidlo dvoch prstov - krémom pokryte po dĺžke dva prsty a aplikujte na pleť, krk, uši i viečka (občas aj dekolt, ak tam nechcem telový opaľovák). Na niektoré miesta sa zabúda a pritom sú rovnako ohrozené ako zbytok tváre. V prípade SPF sa riadim tým, že viac krému neublíži, no vďaka pravidlu dvoch prstov (naučila som sa ho vďaka kórejským SPF-kám) používam dostatok krému, aby bola pleť chránená a nie mastná.  Garnier Ambre Solaire Super UV Protection Fluid SPF 50+ odporúčam aj vašim partnerom, možno budú piskovať ako ten môj, no keďže sa už tento rok spálil, dá si povedať. Stojí necelých 13 eur, v akcii ho kúpite aj omnoho výhodnejšie. 

Piz Buin Allergy Sun Sensitive Skin Lotion
 
Piz Buin Allergy Sun Sensitive Skin Lotion zloženie

Piz Buin krém na opaľovanie

 Piz Buin Allergy Sun Sensitive Skin Lotion

Opaľovaciu kozmetiku na telo som tento rok vyberala starostlivo. Najprv som si kúpila prírodný opaľovací sprej na moju suchú a atopickú pokožku a potom som sa porozhliadla aj po mliečku, ktoré je vhodné na pokožku s alergiami a ďalšími problémami. Voľba padla na  Piz Buin Allergy Sun Sensitive Skin Lotion a po prvom použití som oľutovala, že som si toto mlieko nezohnala skôr. 

Vyzdvihnúť musím jeho veľkosť - má až 400 ml a nestojí ani 18 eur. Táto švajčiarska značka má dlhoročnú históriu a prináša overenú kozmetiku plnú účinných ingrediencií. Pred pár rokmi som si kúpila jej balzam na pery, ku ktorému sa vraciam každé leto. Odteraz sa budem vracať aj k opaľovacej kozmetike. Zvolila som opaľovacie mlieko so SPF 30 a chráni pred UVA a UVB lúčmi. Je vhodné na citlivú pokožku s alergiou na slnko (moja maminka ju má už pár rokov) a mám ho rada aj ja s mojom veľmi suchou pokožkou. 

Nádherne vonia. Opäť musím povedať, že ako leto. Keď ho dostanem von z obalu, vonia výrazne, na pokožke ostáva len jemný závan. Hmyz až tak veľmi neláka, čo oceňujem, lebo už som mala jedno leto, kedy ma naháňalo kadečo, čo bzučalo :) Konzistencia je ako u telového mlieka, nie je mastné a dobre sa rozotrie bez toho, aby na pokožke ostal biely film. Po chvíli ani neviete, že ste sa natreli a môžete spokojne na slnko. Opäť opakujem, treba ho aplikovať pravidelne, najmä po kúpaní a utieraní sa do uteráku. 

Keď som na slniečku, pokožka je chránená a vďaka mlieku nesvrbí, nevyhadzujú sa mi červené fľaky ani nemám pocit suchej pokožky. Dobre ju chráni pred spálením, pekne sa opaľuje a nie je boľavá ani podráždená. Mrzí ma, že som ho neskúsila skôr, je super pre celú rodinu (aj keď pre detičky by som odporučila vyšší faktor), môže s vami na dovolenku, na chatu, kamkoľvek. Mažem s ním rad radom všetkých a keď sa dostanem na dno, objednám ďalšie balenie.  Piz Buin Allergy Sun Sensitive Skin Lotion stojí okolo 17,50 eur. 

PIZ BUIN After Sun Soothing & Cooling Moisturising Lotion

PIZ BUIN After Sun Soothing & Cooling Moisturising Lotion zloženie

PIZ BUIN mlieko po opaľovaní

 Piz Buin After Sun Soothing & Cooling Moisturising Lotion

Po pobyte na slnku treba myslieť ešte na jednu veľmi dôležitú vec - na starostlivosť po opaľovaní. Pokožka potrebuje hydratovať, vyživiť a ošetriť, aby bola krásna, zdravá a spokojná. Môžete siahnuť aj po poriadne hydratačnom mlieku, no preferujem mliečka po opaľovaní, obyčajne obsahujú účinné látky s okamžitým účinkom. Keďže som sa rozhodla lepšie pozrieť na značku Piz Buin, tak mi domov prišlo ochladzujúce mlieko Piz Buin After Sun Soothing & Cooling Moisturising Lotion.

Opaľovacie mlieko je vo výraznom hnedom obale, mlieko po opaľovaní zasa v modrom, takže si ich určite nepomýlim. V kúpeľni majú čestné miesto vedľa seba a vyzerajú fakt dobre. Tiež má 400 ml a občas ho večer použijem aj v prípade, že som na slniečku nebola. Má totiž príjemnú nenápadnú vôňu, no pokožku tiež dobre hydratuje, upokojuje a zjemňuje. Keďže vďaka opaľovaciemu mlieku som sa nespálila, neviem, ako pôsobí pri červenej pokožke, no po opaľovaní ju pekne osvieži a regeneruje. Čo sa chladivého efektu týka, nejak som ho nepostrehla, ale pokiaľ treba pokožku po opálení/spálení chladiť, preferujem panthenol.

Keď to zhrniem, tieto tri kúsky sa pekne postarajú o pokožku celého tela. Pri pravidelnom používaní sa nespálite, pokožka ostane zdravá a spokojná a nevznikajú nové vrásky alebo škvrny.

Všetky kúsky nájdete v eshope Elnino


Aké sú vaše letné must have opaľovacie kúsky? :)







 

You Might Also Like

0 Vaše komentáre

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe