Ekologické čistenie domácnosti

18:19

Keď som pred mnohými rokmi prevzala štafetu v čistení kúpeľni, netušila som, koľkými zmenami prejdú moje názory. Sprvu sme upratovali bežnými čistiacimi prostriedkami, ktoré sa bežne dajú kúpiť v drogérii. Vtedy ma zloženie tých produktov nezaujímalo a neriešila som ani dopad na životné prostredie. Zaujímalo ma jedine to, či zíde vodný kameň a kúpeľňa sa bude lesknúť a pekne vyzerať. Potom som zmúdrela a začala som kupovať octový čistič  od ekologickej značky Frosch, ktorý milujem. Na našu tvrdú piešťanskú vodu konečne niečo poriadne účinkovalo, odstraňovala som vodný kameň, nečistoty, bola som nadšená. Aj stále som. Ale po rokoch sa mi zažiadalo zmeny. K žabičke Froch sa ešte vrátim. No teraz zbožňujem Yope.

YOPE


čistič na sklá a zrkadlá yope

čistič na sklá a zrkadlá

čistič na sklá a zrkadlá yope zloženie

čistič na sklá

Prírodný čistič na sklá obsahuje 90% prírodných látok. V ponuke bol jediný, preto som s výberom vône nemala väčší problém. Ako čoskoro pochopíte, pri iných produktoch to také jednoznačné nebolo :) Leštenie zrkadiel a skiel na stoloch je takpovediac malou úchylkou, lebo neznášam šmuhy. Okná sa neumývajú každý mesiac, ale ak sa do nich vrhneme, tiež musia byť bez veľkých i menších šmúh, inak ma ide poraziť. 

Čistič je bez výraznejšej vône, trochu mi pripomína vôňu lekárne. Vďaka rozprašovaču sa ľahko nanesie na sklá i zrkadlá. Ako decko  som tak zvykla striekať starú dobrú Okenu a potom som ju naháňala s handričkou, aby mi nestiekla. Tu sa nič podobné nestane a necítiť ani ten výrazný alkoholový opar, aký po sebe nechávala Okena :) Veľmi ľahko odstraňuje aj zaschnuté nečistoty, džúsy na stole i mačacie packy :) a leštím bez šmúh. Navyše ho stačí použiť o kúsok menej ako som zvyknutá, takže mi ubúda pomaly. 

čistič na kúpeľne od Yope

čistič na kúpeľne od Yope zloženie

čistič na kúpeľne od Yope levanduľa

 Produkty šetrné k matke prírode s 98% prírodných zložiek bez umelých zložiek - to sú čističe na kúpeľne od Yope :) V ponuke sú vône levanduľa, bambus a zelený čaj. Pri nákupe som plánovala maž každý produkt iný s inou vôňou, no nevydalo :) Zatiaľ som nemala ani jeden Zelený čaj, ale ono sa to časom napraví, lebo k týmto produktom sa budem vracať častejšie. 

Levanduľový čistič má 750 ml a tiež rozprašovač, takže ho možno nastriekať na povrchy v kúpeľni, no neodporúča sa na mramor, žulu alebo pieskovec, teda povrchy, ktoré sú na kyseliny citlivé. Ja ho používam na vaňu a umývadlo, prípadne kachličky okolo nich, aby som mala istotu, že som vyčistila všetko. Obsahuje kyselinu citrónovú a rastlinné čistiace zložky. Brala som ho s rezervou, lebo po skúsenosti s octovým čističom som sa bála, že nič účinnejšie nenájdem. Mýlila som sa. Je pravda, že levanduľový čistič si neporadí úplne so všetkým ako ten Frosch, ale aj tak je super. 

V prvom rade preto, lebo je úplne, ale úplne jemný k pokožke rúk. Žiaľ, pri upratovaní nepoužívam rukavice, lebo mi prekážajú. Mám pocit, ako by som v rukách strácala cit a potom som nesvoja. Po octovom čističi mám občas popraskanú pokožku, suchú a škaredú. Musím si ju poriadne krémovať, aby vyzerala lepšie. Čistič je k nej nežný, ani neviem, že som drhla kúpeľňu. Je kvetinový, sladký a veľmi nevtieravý, ako vánok. Neviem sa tej vône dočuchať, keď upratujem. Vodný kameň aj nečistoty odstraňuje brilantne. Trochu pokulháva pri usadeninách, ale s trochou trpezlivosti a energie to ide lepšie. Kúpeľňa sa krásne leskne a ešte pár hodín po umytí vonia. 

univerzálny čistič yope bambus

univerzálny čistič yope bambus zloženie

univerzálny čistič  bambus

Tento čistič obsahuje 97% prírodných látok a chutný je nielen pre krásnu etiketu, ktorú má :) Ale má aj rozprašovač a možno ho používať v kuchyni, kúpeľni alebo na vonku na čistenie rôznych povrchov. Zamilovala som sa do jeho vône, ktorá mi pripomína vôňu čerstvo opratej bielizne. Môžete ním umývať kuchynskú linku, keramické i smaltované povrchy, čistím ním drez aj miesto na odkladanie riadu. Odstraňuje nečistoty, mastnotu, pekne prinavracia lesk alebo zašlú slávu a poľahky sa s ním uprace  jedna miestnosť za druhou. Objem 750 ml je šikovný, takže balenie ani za úplnej novoty nie je ťažké a dobre sa s ním  pracuje. Rozprašovač umožňuje ľahké nanesenie na každý povrch a môže sa nechať aj chvíľu pôsobiť.

čistič na podlahy francúzska levanduľa Yope

čistič na podlahy francúzska levanduľa Yope zloženie

čistič na podlahy francúzska levanduľa

čistič na podlahy

Na čistenie parkiet nekúpim hocičo. Jednak preto, lebo viac razy ich umývať len aby boli čisté a bez  fľakov by ma asi zabilo a jednak preto, lebo ich chcem udržať krásne čo najdlhšie.  Bežne po nich behajú naše mačičky a pes, takže aj preto potrebujem niečo, čo kvalitne umýva. Aj tento čistič je v ponuke v troch spomenutých vôňach a ja som zasa siahla po levanduľovej. Ale nemohla som urobiť lepšie! 

prekrásna vôňa je úplne upokojujúca a prevonia priestory. Umývam mopom a aj vďaka čističu je dlážka čistá, pekne zmýva aj zaschnutú špinu alebo blatové packy a domov je tak útulným a voňavým  miestom. Obsahuje až 99 % prírodných zložiek a má liter. Balenie je veľmi pekné, tmavomodrý obal s vtáčikom, ktorý umýva. Chcela som napísať, že tučniakom, ale čím viac sa mu prizerám, tým viac neviem, čo to je :) Sprvu som si myslela, že prírodné čističe (všeobecne, nie len tieto) sú menej účinné a asi aj popisy sú nadnesené! Omyl! Výsledkom môjho snaženia je čistá a lesklá podlaha, voňavá izba a úžasný pocit, že som bola ohľaduplná k našej prírode.


Ako som spomenula, už mi do zbierky chýba len vôňa zeleného čaju. Nevadí, kúpim ho nabudúce, lebo som zo značky Yope unesená. Má krásne obaly, ktoré sú nevšedné a vytŕčajú z davu. Ich zloženie je prírodné, krásne voňajú a účinkujú rovnako ako tie chemické bomby, ktoré sa dajú bežne kúpiť. A obyčajne je to tak, že čím lacnejšie, tým horšie. Pomalými krokmi sa učíme doma žiť ekologickejšie. A šťastnejšie.

Značku Yope nájdete v českých eshopoch ako Biokrálovna, na Slovensku som ich zatiaľ nenašla. 




Aké prírodné čističe používate? :)

You Might Also Like

0 Vaše komentáre

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe