V zdravom tele zdravý duch aneb Zmena je život

18:41

Moja zmena k zdravšiemu ja neprebehla zo dňa na deň. Ani z týždňa na týždeň. Je to postupná premena, ktorá zo mňa robí iného človeka. Čipsy, coca colu, biely cukor som zamenila za vločky, ovocie, hnedý cukor či rôzne sušené ovocie a semienka, nejem vysmážané, presolené, presladené. Mäso som prestala jesť asi pred dvomi - tromi rokmi. Vegán by som nemohla byť, milujem všetky syry a praženicu :) Naučila som sa, že nikomu nemôžem vnútiť svoj spôsob života ako ten správny. Človeka to skôr znechutí ako podporí, aby sa menil. Rada niekomu poviem, čo je zdravšie a lepšie, ale je len na ňom, či mu to za to stojí :) Človek obyčajne mení názory a postoje až vtedy, ak sa v jeho živote niečo zásadné stane, či už dobré, alebo zlé. Zo začiatku som bola nadšenec prírodnej kozmetiky a zdravého štýlu len ja. Postupne sa ku mne pridala mamina aj sestra a ocko sa tiež nechá ponúknuť, keď pripravujem nejakú zdravú mňamku, miešam kašu s javorovým sirupom alebo robím smoothies. Mám viac energie, už niekoľko mesiacov som nebola chorá, udržiavam si štíhlejšiu líniu, s väčšou chuťou cvičím. Rada by som vám ukázala pár zdravých lahôdok, ktoré som si objednala.


Javorový sirup je v Amerike povinnou výbavou domácností, pretože lievance si bez neho nevedia predstaviť :) Ja som o ňom dlho čítala, ale nikdy ma nenapadlo nejaký si zaobstarať. Dnes som jeho hrdá majiteľka ( už druhého balenia) a rozhodne v našej domácnosti viac chýbať nebude. Je ideálnou náhradou nezdravého bieleho cukru. Je chutný, sladučký a krásne vyzerá na poličke :)  Je vhodný na stolné použitie i na varenie. Hodí sa na dochutenie, používam ho na palacinky, lievance, na biely jogurt, do musli a na zmrzlinové a ovocné poháre (hoci tam sa mne viac hodí ochutený sirup, napr. čučoriedkový). Milujem ryžovú kašu ochutenú javorovým sirupom a niekedy si dám do nej aj  ovocie, niekedy oriešky, je to chutné, zdravé a zasýti to.



Čučoriedkový sirup som sa rozhodla skúsiť najmä preto, lebo milujem čučoriedky :) Čučoriedkový sirup môžeme použiť nielen na prípravu čučoriedkovej limonády, ale tiež na dochutenie:  na palacinky, lievance, biely jogurt, do müsli a na zmrzlinové a ovocné poháre a aj na sladenie kaše. 


Chia semienka som si kúpila prvý raz. Videla som ich v rôznych vegánskych receptoch na zdravé nápoje a veľmi ma zaujali. Poznali ich už Aztékovia a Mayovia, pretože obsahujú veľké množstvo výživných látok a minerálov. Užívajú ich športovci a ľudia so zvýšeným výdajom energie. Ja ho síce zvýšený nemám, ale niekedy sa stane, že som unavená a bez energie. Dodávajú energiu, pomáhajú pri psychickej koncentrácii, pri chudnutí, pri osteoporóze a klimaktériu a pri detoxikácii organizmu. Chia semienka sa zalievajú s vodou alebo džúsom a nechávajú sa 10 až 15 min. postáť, aby semienka napučali. Do nápoja môžeme pridať javorový sirup, 100% ovocnú šťavu a to, čo máte radi :)



Často som mala problémy so železom - mám ho vždy málo, niekedy ešte menej ako málo. Keď som prestala jesť aj tú trochu mäsa, ktorú som mala v jedálnom lístku (aby ma mamina neprerazila), bolo to ešte horšie. Scenár bol zakaždým rovnaký - krvné testy, vynadanie, že nejem mäso, lieky, ďalšie testy, chvíľu pokoj, zasa testy, zasa zle... a stále dookola. Pri menštruácii to železo klesalo vždy a tak sa anémia stala súčasťou môjho života. Lieky som časom odmietala jesť a hľadala som alternatívu. S mojou histamínovou intoleranciou to ľahké nie je, lebo takmer všetko, čo zjem, mi spôsobuje problémy. S melasou som našla skutočného pomocníka. Je bohatý zdroj vápnika, železa, horčíka a iných minerálnych látok. Môže sa jesť samostatne alebo sa používa na dochucovanie nápojov.


Sirup z agáve je tiež veľmi chutný. Mexičania hovoria šťave z agáve medová voda a agáve prezývajú mexický strom života a dostatku. Je skvelým doplnením medu , javorovému sirupu a ďalších prírodných sladidiel . Má menšiu viskozitu ako med , a preto sa ľahšie mieša s pokrmami.Používa sa do ovocných šalátov , jogurtov , na müsli a lupienky , palacinky a lievance , na osladenie čaju či kávy , limonád a ovocných nápojov . Je vhodný do šalátových zálievok , marinád a grilovacích zmesí. Je výborným sladidlom bylinkových čajov .Sirupom z agáve možno nahradiť biely cukor v ktoromkoľvek jedle .  Úžasné je, že ho možno skladovať tri roky bez zmeny jeho skupenstva (ale zaručujem, že toľko nevydrží:))


Ja som kašová :) Milujem kaše, krupičnú, ovsenú, pšeničnú. Teraz som si objednala ryžovú, lebo raz som ju mala a je to mňamka. Príprava je ľahká, stačí teplé mlieko a na dochutenie môžete použiť sirupy, kakao, sušené aj čerstvé ovocie, oriešky, škoricu - fantázii sa medze nekladú :) Sú veľmi dobré ako raňajky alebo večere, zasýtia, ale nezaťažia žalúdok.


A na záver som si kúpila sitko na sypané čajíky :) Je úžasné, lebo má úchytku na obe strany a tak sa nemusím báť, že sa mi čajík vysype do šálky. Sypané čaje sú o niečo zdravšie ako sáčkové, preto na ne pomaly presedlávam :)

Tento nákup je zo stránky http://www.zdravysvet.sk/, kde by som vedela nakupovať omnoho viac, len teraz peňaženka nepustí :) 

Ako ste na tom vy a zdravý životný štýl? :)

You Might Also Like

4 Vaše komentáre

  1. pecka, pri prechádzaní na prírodnejšiu kozmetiku som sa rozhodla prejsť aj na prírodnejšiu stravu, takže ďakujem za tipy :-) určite vyskúšam!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím si, že neoľutuješ :) Sú to mňamky a naviac aj zdravé :)

      Odstrániť
  2. Ja som to mala naopak, najprv som sa stala vegánkou a až potom som nejak popritom začala riešiť prírodnejšiu kozmetiku, niektoré značky som objavila vďaka tvojmu blogu, takže vďaka! (:
    A vegánske syry existujú tiež, tie ktoré som mala príležitosť jesť boli veľmi chutné, mala som aj pizzu s vegánskym syrom a pochvalovali si aj nevegáni :D A vegánska variácia praženice sa dá spraviť tiež, videla som recepty ale ešte som neskúšala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, ak som pomohla :) Ja rada skúšam a objavujem všetko, ale už sa viac pozerám na zloženie, a preto si niektoré veci už nekupujem. Vedela som, že sú nejaké náhrady za syry, ale to už by bolo na mňa moc. Mäso nie, všetko ostatné áno :)

      Odstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe