Niečo pre domácu tvorbu kozmetiky

20:22

Pleťové masky si doprajem dva - tri razy týždenne. Vždy mám doma nejakú hotovú krémovú, ktorú použijem, keď mám menej času, ponáhľam sa alebo som na ňu zvedavá. Omnoho radšej mám íly a prachové   masky, ktoré si miešam podľa nálady a potrieb pleti. Už pár rokov nakupujem íly v rôznych obchodíkoch zameraných na predaj kozmetických surovín. Dnes vám jeden taký ukážem. A samozrejme, aj môj prvý, no nie posledný nákup :)

silice

bergamot silica

rozmarín silica


Silice používam do masiek pomerne krátko. Začínala som len čajovníkom, no postupne som sa začala učiť, ktoré sú vhodné na môj typ pleti. Zvolila som bergamotovú a rozmarínovú. Bergamot má výrazné antiseptické účinky, pomáha pri liečbe kožných ochorení, akné, ekzémov a psoriáze. Pôsobí osviežujúco na myseľ, povzbudzuje a zaháňa stres. Rozmarínová je vhodná na akné. Zmiešavam íl s trochou prášku (medový, jogurtový, aktívne uhlie, amla), kvetovej vody  a silicou. Pri jej dávkovaní treba byť veľmi opatrným a nepoužiť viac ako dve - tri kvapky. V opačnom prípade môžu na pleti neskutočne štípať, spôsobiť značné začervenanie a podráždenie. Ideálne je mať ju v balení s kvapkátkom, aby sa uľahčilo rátanie kvapiek :) Ja som si vzala 10 ml balenie, ale kúpiť si môžete aj 30 alebo 50 ml balenie. Stoja okolo dvoch eur a výber je pestrý. 

kozmetické íly

ružový íl

žltý íl

francúzsky íl

biely íl

marocký íl

Z ílov som si vybrala ružový, žltý, francúzsky, biely a marocký. Žltý íl je vhodný pre citlivú, zmiešanú a mastnú pleť. Používa sa na odstránenie nečistôt pleti a prebytok kožného mazu. Čistí a upokojuje a pomáha pri liečbe problémov ako ekzémy, lupienka, akné. Dá sa z neho vymiešať hladká pasta a nedráždi pokožku. Mojím obľúbencom je ružový íl. Je jemný, známy svojimi upokojujúcimi a čistiacimi účinkami. Vhodný je pre všetky typy pleti, ale najvhodnejší je na zrelú a unavenú pleť. Upokojuje pokožku so sklonom k začervenaniu. Má zvláčňujúce a tonizujúce účinky, revitalizuje pleť. Skôr by som povedala, že je to taký omladzujúci poklad

Biely íl je najpoužívanejší a považuje sa za najjemnejší íl vhodný pre všetky typy pleti. Je najčastejšie používaný v kozmetike práve pre jeho jemnú štruktúru, obsah minerálnych látok, dobrú savosť a schopnosť udržať vône. Je pravda, že je najznámejší, ale nepatrí k mojim najobľúbenejším. Aj z neho sa dá vytvoriť hladká kaša, ktorá sa dá nanášať štetcom. Francúzsky zelený íl mám veľmi rada. Absorbuje toxické látky, vstrebáva patogénne zárodky, pôsobí protizápalovo, hojí popáleniny a dodáva telu dôležité minerály. Pokožka ostáva žiarivo čistá, jemná a zregenerovaná. Marocký íl používam asi najkratšie, ale patrí k tým, ktoré mojej mastnej a aknóznej pokožke urobia veľkú službu. Maska pripravená z tohto ílu má exfoliačné, detoxikačné a čistiace účinky. Pomáha aj na ekzém. 100 gramové íly ma vyšli okolo 2 eur, marocký okolo troch. 


Myslím, že výrobky obsahujúce aktívne čierne uhlie zažívajú veľký boom. Nečudujem sa, aj ja ich zháňam. Dokážu dokonale vyčistiť pleť, odstraňujú z nej toxíny, nečistoty a aj čierne bodky. Pridávam si ho do ílovej masky a neviem si ho vynachváliť. 50 g balenie stálo 1,80 eur. 


O Amalaki ste si na mojom blogu už mohli prečítať. Amla je indický egreš, v jazyku Hindi sa mu hovorí aj „amlakka“, teda „ovocie, v ktorom sídli bohyňa prosperity“. Prášok amla má vďaka vysokému obsahu vitamínu C schopnosť hojiť a zahladzovať štruktúru vlasu. Amla vlasy a pokožku hlavy čistí a navodzuje rovnováhu vlasovej pokožky. Poslúži i ako kondicionér. Naučila som sa používať ho nielen ako vlasovú masku, ale aj pleťovú, pretože je to vitamínová bomba. Stačí len troška prášku a pleť sa mi poďakuje. 50 gramov prášku ma vyšlo 2,60 eur. 

sušené mlieko

sušené kozie mlieko

Sušené mlieka si do masky kupujem ako akýsi zjemňovač, ktorý zabraňuje vysušovaniu pleti. Sušené mlieko obsahuje vitamín D, K,A,B, jód,biotín, kyselinu pantoténovú, draslík a horčík, selén, tiamín, kyselinu linolovú. Obsahuje minerálne soli vápnika, horčíka, sodíka, draslíka a fosforu, soli stopových prvkov: medi, zinku, mangánu, titánu, chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovú. Vzhľadom ku kravskému mlieku má kozie mlieko nižší obsah železa, kobaltu, vitamínu B12 a kyseliny listovej, naopak má ale vyšší obsah fosforu a vápnika, vitamínu D a riboflavinu a výhodou je aj nižší obsah sodíka. Pleti tak dodajú látky potrebné nielen pre krásu, ale hlavne zdravie. Sušené mlieko vyšlo 1,20 eur, kozie 1,80 eur za 50 gramov. 


Posledným kúskom môjho nákupu bol citrusový exfoliátor, ktorý môžete pridať do domácej masky, peelingu alebo aj krému. Sú ľahké, jemné, nedráždia a voňajú po citróne. 10 g balenie stálo 90 centov.

Obchodík Kozmetické suroviny ponúka celú škálu surovín potrebných na výrobu domácej kozmetiky, nájdete tu aj obaly a recepty. Najbližšie sa chystám vyskúšať si výrobu vlastného dezodorantu a balzamu na pery, takže tam zablúdim zasa.

Robíte si doma svoju kozmetiku? :)

You Might Also Like

4 Vaše komentáre

  1. Tak isto doma vlastným pár ílov a robiť si svoje masky ma neskutočne baví :D Najčastejšie používam biely a bentonítový íl,ktorý je tiež dobrý na takú hlbkovú očistu pleti :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teraz mám asi 8 rôznych ílov a neviem sa z nich prestať tešiť, taká maska je skutočne poklad :)

      Odstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe