Ako byť šťastný každý deň? Odpovie vám milé slovo hygge

17:22


Doba koronavírusová nás zasiahla naplno. Či chceme alebo nie, náš život nie je len v našich rukách a musíme sa riadiť mnohými nariadeniami, opatreniami, pokynmi či odporúčaniami. Naše dni sa zmenili a sloboda, na ktorú sme boli zvyknutí, je kdesi ďaleko preč. Nie je to len o tom, že človek sa bojí o zdravie seba a svojej rodiny. Zasiahlo nás to najmä preto, že zrazu sa nemôžeme navštevovať, niektorých našich milovaných sme dlho nevideli, chýba nám sociálny kontakt. S priateľmi sa nedá ísť na kávu či na prechádzku po meste a mnohých z nás trápi ešte aj jesenná melanchólia či depresia. Trápi nás, čo bude, či bude práca, či bude čo jesť, či dokážeme splácať záväzky a ušetriť si nejaké peniaze. Lebo môže byť aj horšie. Práve v týchto ťažkých časoch, kedy sme obklopený dezinformáciami, stresom, úzkosťou, hnevom či frustráciou, je potrebné hľadať kúsky šťastia. Už dávno som sa zaujímala o hygge a keď som s prečítala článok s tipmi na šťastný život, tá kniha musela byť moja.



Malá kniha hygge

Nikdy som sa nezamýšľala nad tým, ako sa to vyslovuje. Riadila som sa heslom, že píš ako počuješ a vyslov, ako čítaš :) Pravdu som síce nemala, ale nenapadlo by mi, že sa to vyslovuje "hýk". Hneď som si z nepochopiteľnej príčiny spomenula na Teda zo seriálu Ako som spoznal vašu mamu. V jednom dieli niekoľkokrát za sebou zopakoval slovo mísa, aby dokázal, že to znie divne, keď sa to opakuje za sebou. Netuším, prečo tá asociácia, ale zasa som sa vrátila k tomuto seriálu. Hygge v podstate znamená niečo ako pohoda, útulnosť a hovorí o životnom štýle šťastného bytia. Jednoducho by sme to mohli zhrnúť tak, že je to filozofia, ktorá poukazuje na to, že šťastie sa ukrýva v maličkostiach a tými sa môžeme obklopiť každý jeden deň.                             

krásne dekorácie v domácnosti

knihy od Stephena Kinga

O Dánoch sa hovorí, že patria k najšťastnejším ľuďom na svete napriek tomu, že v ich krajine nie je ukážkové počasie, majú dosť tmy aj zimy. Ja by som sa tam zbláznila, veď ani naše jesene a zimy nezvládam vždy s prehľadom. Chýba mi slnko a už teraz cítim, že by bodlo more :) Dáni sú ľuďmi, ktorí sa naozaj tešia z maličkostí každý jeden deň. Ako to môže vyzerať? Celkom jednoducho. Užívajte si silu okamihu. Šálku čaju alebo kávy pri knihe (keď povolia opatrenia, s priateľmi), poseďte si pri dobrom jedle s rodinou miesto toho, aby ste sa stále niekam ponáhľali, prineste do svojej domácnosti krásu v podobe sviečok alebo dekorácií. V tomto chladnom počasí, kedy sa blížia aj Vianoce, vsaďte na množstvo svetielok, veselé teplé ponožky, hrejivé deky alebo kakao. To je to, čo robí dušu šťastnou.

sviečky Yankee Candle

čas na knihu

Slovo Hygge sa mi spája s domovom. Iste, šťastní môžete byť na mnohých miestach, ale domov je puto. Miesto, kde ste s tými, ktorých milujete a je celkom jedno, či vonku zúri búrka alebo fujavica. Doma dokážete vytvoriť nezabudnuteľnú atmosféru, kde panuje vďaka, teplo, pohodlie a potešenie. Radosť je to najvýstižnejšie slovo. Hygge nie je sezónna idea, naopak, mala by byť všade okolo nás celoročne, aby sme naplno precítili krásu maličkostí, ktoré nám vyčaria úsmev na tvári a zabudneme na to zlé okolo seba. Je to o tom, ako sa pohráte s domácimi miláčikmi, prejdete sa po lese alebo sa zhlboka nadýchnete čerstvého morského vánku. 



Malá kniha hygge: dánske tajomstvá šťastného života  od Meik Wiking mi v priebehu pár večerov, kedy som ju hltavo čítala a nevedela sa od nej odtrhnúť, ukázala veľa krásneho. V prvom rade sa dobre číta, je to oddychové čítanie, kedy som za seba hodila stres z celého dňa. Je plná krásnych pri srdci hrejúcich fotografií, skvelých nápadov i receptov. Keď si ňou listujete a sledujete ju, vôbec nepochybujete o šťastí, ktoré je na dosah ruky. Mám pocit, akoby sa mi otvorili oči a tak je všetko okolo mňa krajšie. Táto kniha je podľa mňa krásnym návodom, ako si do každého dňa naliať trochu radosti a hoci niekedy to môže vyzerať ťažké, dá sa to. Ak sa povie hygge, predstavte si pod tým niečo krásne.


Čo je krásne? Pokojný večer pri sviečkach. Ich blikotavé svetielko zahreje a prinesie duši príjemný pokoj. Dnes sú v ponuke mnohé kvalitné sviečky, ktorých vôňa sa okolo vás rozleje ako voňavý závoj a vytvorí tú správnu atmosféru. Vôbec nepatria len k zime, taká levanduľová sviečka v lete je to potešenie. v zime je to pravé orechové krb, príjemná hrejivá prikrývka a šálka čaju, kávy či kakaa.  A vianočné svetielka sú vrcholom toho všetkého.


Je to čas s rodinou a priateľmi. Niekde v prírode, doma v záhrade či v obývačke, je to čas plný radosti, smiechu a rozhovorov. Nájdite si každý deň čas na to, aby ste sa porozprávali s partnerom, rodičmi, súrodencami alebo priateľmi. Upokojí vás to a zároveň budú vaše vzťahy ešte pevnejšie. 

    

    

Je to domov plný toho, čo lahodí vášmu oku. Sú to drobnosti ako vázičky, šálky, kytice kvetov, dekorácie, rozkošné vintage kreslá, taburetky... Nemusí byť toho veľa, veď aj minimalizmus má svoje čaro. Podstatné je, aby ste sa obklopili tým, čo je pre vás niečím výnimočné. Dnes je čoraz populárnejším trendom práve minimalizmus a zero waste. To, čo nakupujeme, by malo nejakú dobu vydržať, aby sme šetrili prírodu aj peňaženku. A kvety ♥

                                                           

                                                           


Dobré jedlo alebo sladučký koláč by vo vás nemal vyvolať pocit viny. Doprajte si občas to, na čo máte chuť a nemyslite na to, čo by si pomyslel doktor Bukovský. Riadim sa heslom, že žijem len raz a ak ma ten veterník tak láka, vychutnám si každé jedno sústo :)


                                                         

                                                         

                                                         

Pohyb v prírode je to, čo je dobré pre telo i pre ducha. Celoročne sa dajú podnikať výlety do prírody a užívať si to, čo nám aktuálne počasie ponúka.  Život bez internetu si nevieme a pravdepodobne ani nechceme celkom predstaviť. Byť offline ale dobre padne a pravidelne odkladám telefón, aby som ho nevidela ani nepočula. Vtedy som len ja a príroda, ja a Richard, ja a kniha. 

                                                        

                                                       

                                                       

Hygge som pochopila ako spôsob života, ktorý potrebuje lásku, šťastie, harmóniu, pokoj a užívanie si maličkostí. Ani si neviete predstaviť, ako veľmi sa teším na to, keď si večer zapálim sviečku, nalejem pohár vína alebo uvarím čaj, šupnem sa pod deku k Richardovi a začítam sa do knihy. Únava mizne a prichádza vytúžený pokoj. 

                                                       

Táto kniha vám ukáže, že radosť z maličkostí nás môžu urobiť šťastnými, hoci život okolo nás je teraz celkom iný a ťažší. Myslím, že je vhodným nápadom aj na darček pod stromček a dokáže inšpirovať každého, kto túži po zmene k lepšiemu. Nájdete ju v každom dobrom kníhkupectve a kúpiť sa dá aj Malá kniha lykke, ktorá hovorí o dokonalom šťastí.


Z akých maličkostí sa tešíte najviac? :)



































You Might Also Like

0 Vaše komentáre

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe