Prečo si už nekúpim horčík v lekárni a aj vďaka tomu sa cítim fantasticky

19:48

Horčík potrebuje každá naša bunka a pre organizmus je tak veľmi dôležitý. Prijímať by sme ho mali najmä v potravinách, ale vzhľadom na ich čoraz nižšiu kvalitu ho občas treba prijímať aj inak. Najjednoduchšie a aj to najčastejšie riešenie bolo zbehnúť do lekárne a za pár eur kúpiť tablety alebo šumivé tablety. Nikdy som sa nezamýšľala nad tým, koľko horčíka sa z jednej tablety vstrebe do tela. A potom som spoznala tento poklad a v lekárni už nikdy viac nakupovať nebudem.


Čo je to bisglycinát horčíka?


Nechcem vás žaťažovať žiadnymi ťažkými a odbornými popismi. Ani ja im nijak zvlášť nerozumiem a potrebujem vedieť len to najnutnejšie - Bisglycinát horečnatý je forma  horčíka s vysokou vstrebateľnosťou. Ak si v lekárni kúpite horčík, s najväčšou pravdepodobnosťou dostanete oxid horečnatý, z ktorého sa vstrebú 4%! Viete si to predstaviť? Pri bisglycináte je to 80% a môžem povedať, že rozdiel je teda cítiť poriadne. Bisglycinát od Sportique ale obsahuje aj ďalšie dobré veci. Vstrebateľnosť je tak 20-krát vyššia ako pri iných doplnkoch stravy.


Bisglycinát od Sportique ešte obsahuje:

  • piperín, ktorý stojí za chuťou čierneho korenia. Je aktívnou zložkou čierneho korenia. Má blahodarné účinky na náš organizmus a pomáha zlepšovať vstrebateľnosť niektorých látok
  • vitamín B6 prispieva k lepšiemu vstrebávaniu a udržateľnosti horčíka, potom k zníženiu vyčerpania a únavy, k normálnej psychickej pohode alebo zlepšeniu imunity


Prečo jesť horčík?

Horčík je súčasťou mnohých metabolických procesov a pre normálne fungovanie nášho tela je jednoducho nevyhnutný. Ako som už spomenula, prijímame ho aj v potrave, ale niekedy sa jeho spotreba zvyšuje. Prispieva k tomu najmä stres, hormonálna antikoncepcia, tehotenstvo, zvýšená fyzická aj psychická záťaž. Ak ho máte nedostatok, môže sa to prejaviť kŕčmi, bolesťou hlavy a migrénami, únavou, nervozitou, problémami so srdiečkom i s trávením. Zo začiatku si to ani nemusíme uvedomovať a k lekárovi obyčajne ideme až vtedy, keď je symptómov viacej a necítime sa dobre. Patrí medzi minerálne látky, ktoré naše telo potrebuje najviac, a preto by sme nemali podceňovať množstvo, ktoré denne prijmeme.

Ako mi pomohol bisglycinát horčíka?

Keď som ho začala užívať, prvé dni som si žiadne zmeny nevšimla. Nestíhala som, lebo som zháňala prácu, bola som vo veľkom strese a ani po psychickej stránke som nebola úplne fit, lebo som mala za sebou ťažké dni a veľkú stratu, ktorú som oplakávala. Potom sa ale začali diať malé zázraky:
  • milujem vysoké topánky a nevzdávam sa ich počas celého roka. Niekedy v nich strávim celý deň a neraz ma sprevádzajú kŕče a ťažké, boľavé nohy. Odkedy užívam bisglycinát, nemám žiadne kŕče, dokonca sa mi zdá, že aj tie menštruačné sú jemnejšie. Používam ešte gaštanový gél na nohy a aj vďaka tomu sú ako vo vatičke. Nebudím sa na ne ani v noci a to som roky nezažila.
  • výborne spím. Od leta som veľmi zle zaspávala a v noci som sa často budila bez príčiny. Potom som už nevedela zaspať a bola som vyčerpaná. Toto bola prvá a aj najväčšia zmena, akú som si všimla - zaspím za chvíľu a prespím celú noc. 
  • V strese bývam stále aj napriek tomu, ako veľmi milujem to, čo robím. Niekedy ma tlačia termíny, inokedy je toho viac naraz a občas som sa strácala. Mala som stavy, kedy som chcela ujsť a kašľať na všetko. Bisglycinát mi pomáha v tom, že sa omnoho lepšie cítim a stresu  odolávam. Zvládnem omnoho dlhšie pracovať a je jedno, či v práci alebo doma. Nie som taká unavená (kedysi som si poobede musela pospať, dnes spím v noci kratšie a mám energie na rozdávanie). Každý deň prináša nové výzvy, chcem veľa stihnúť, upratať, uvariť alebo upiecť a ide to ľahšie. Nepotrebujem nič viac, stačí tento výživový doplnok a som ako vymenená. 
  • Lepšie sa viem sústrediť na prácu, učenie a menej zabúdam. 


Ako ho užívať? 

Výrobca odporúča prvých týždňoch pravidelne užívať dve kapsuly ráno a jednu večer, ideálne po jedle a zapiť veľkým pohárom čistej vody. Neskôr sa môže dávka podľa vlastného uváženia a potreby znížiť. Dôležité je zapamätať si, že sa musí užiť s dostatočným odstupom od zvýšeného príjmu vápnika, pretože ten znižuje vstrebávanie horčíka a bude tak menej účinný. A to by bola škoda. Keď som ho otvorila, zavoňal mi práve piperín. Páčilo sa mi to a teším sa na ráno, kedy si kapsule dávam (už si ich dávam len ráno a stačí mi to). Sú väčšie, ale s dostatočným množstvom vody sa zapijú ľahko a po užití necítim nič, v žalúdku netlačia ani nepália (ak by ste si to kvôli koreniu mysleli).


Nie som odborník na zdravú stravu ani chemik. Nezáleží mi na zdĺhavých popisoch a nekonečnom množstve informácií. Potrebujem jasne vedieť, čo to je, s čím mi to pomôže a čo mám očakávať. V prípade bisglycinátu horčíka som maximálne spokojná, lebo na stránke sú všetky podstatné informácie a viem, ako mi dokáže pomôcť.  Som veľmi rada, že som sa naučila, aký je rozdiel vo formách horčíka a inú ako bisglycinát si už nekúpim. 

Kúpite ho v eshope Sportique a za 90 kapsúl zaplatíte 21,90 eur. 


Užívate horčík v podobe tabliet?

You Might Also Like

0 Vaše komentáre

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe