Neem olej - už zasa a navždy

14:39

Príde mi to ako večnosť, čo som prvý raz ovoňala neem olej :) Tí, čo ste ho už mali, máte možno podobný názor ako ja - olej neskutočne smrdí. Ak ho mamina alebo sestra používajú v kúpeľni, tak ja už v izbe viem, čo na seba dali - tá aróma sa nedá s ničím pomýliť. To, čo ale dokáže s pokožkou a vlasmi, je neuveriteľné. Doma sme prišli na ďalší spôsob jeho využitia. A tak o ňom píšem zasa :)





O nimbovom oleji od Nobilis Tilia si môžete prečítať:

      "Nimbový olej sa svojimi vlastnosťami vymyká ostatným známym rastlinným olejom. Pán Jan Kusmirek vo svojej knihe Tekuté slnko krásne tento produkt popisuje, a preto si dovoľujeme z tejto knihy citovať. „S nimbou, která je považována od pradávna za posvátnou, je spojeno mnoho indických legend. Když podle hinduistické mytologie posvátný pták Garuda přinesl do nebe amritu, elixír života, několik kapek dopadlo na zem do koruny nimby a propůjčilo jí léčivé vlastnosti." Nimbový olej obsahuje zložku s názvom azadirachtin, ktorá je veľmi účinná proti mikrobom. Má tiež insekticidní vlastnosti a používá sa ako Prírodný pesticid proti mnohým záhradným škodcom. V materia medica aroma-terapeuta sa dá často kombinovať s éterickými oleji pri ošetrení rezných rán a škrabancov. Výborne sa hodí i na mykózy medzi prstami. Používá sa pri prejavoch virových a bakteriálnych infekcií na pokožke, napríklad pri nepravých kiahňach. Podporuje imunitu. Tento vynikajúci prostriedok má jednu nevýhodu. Pomerne nepríjemnú vôňu. Ostatne to môže byť nevýhoda rady ďalších surových panenských olejov. Alebo výhoda. Ako sa to vezme. Je známe, že najmä zákaly, ktoré často v panenských olejoch kritizujeme sú jednou z najlepších súčastí olejov, nakoľko obsahujú vysoký podiel organicky viazaných životne dôležitých minerálov."
Páči sa mi, že si možno vybrať nielen z rôznych veľkostí balenia, ale tiež či chcem plastový alebo sklený. V sklenej verzii s kvapkátkom je 20 a 100 ml balenie, plastový obal má 200 ml a nemá kvapkátko na dávkovanie. Najskôr mi to bolo ľúto, ale potom som zistila, že ho ani je treba a olej sa dobre dávkuje aj bez neho. Zaujímavé na ňom je, že keď je v chladnejšej miestnosti, stuhne a má takú... ako to nazvať, kašovitú konzistenciu. Stačí ale trochu tepla a olej je opäť tekutý. Ako som už spomenula, jeho aróma sa nedá s ničím porovnať a cítiť ho je na metre. Tento kyslastý zápach neznášam, ale pre krásu sa trpí, takže zatnem zuby a snažím sa nedýchať. Použiť sa dá na veľké množstvo problémov. Mojej mamine veľmi pomohol s hnedými pigmentovými škvrnami.Pri pravidelnom používaní jej takmer celkom zmizli a ostala len zdravá a pekná pokožka. Mne pomáha s akné a fliačikmi. Lepšie sa hoja a je menšia pravdepodobnosť, že vznikne jazva. Tiež je celkom dobrý na ekzém, lebo pokožka je hydratovaná, menej svrbí. S vlasmi ale dokáže ešte jeden div. Pri pravidelnom vtieraní do pokožky vlasy nielen pekne pevnejú, ale aj hustnú. Sú bohatšie, jemné a končeky sa menej štiepia. Pôsobia krajšie, zdravšie, lesknú sa. Olej sa dá z vlasov dobre vyumývať a neostáva po ňom žiadna čuchová stopa. Okrem toho je vynikajúci vďaka svojim insekticídnym vlastnostiam. V rozstrekovači zmiešam vodu s pár kvapkami oleja a zmes nastriekam na kožúšky mojich chlpáčov. Je to dobré nielen proti blchám, ale ich srsť bude krásna a zdravá. Roztok mi pomohol aj proti voškám. Olej má tak veľa možností použitia, že je škoda nemať ho doma. Ja idem kupovať už štvrté balenie :)
Plusy:
  • na výber y rôznych veľkostí balenia
  • olej nie je veľmi mastný
  • ľahko sa vstrebe do pokožky
  • veľké množstvo možností použitia
Mínusy:
  • smrdí, no
Olej som kúpila na stránke http://www.navratkprirode.sk, kde stojí od 4,35 za 20 ml po 8,73 za 200 ml.

Máte skúsenosti s neem olejom? :)

You Might Also Like

2 Vaše komentáre

  1. Neem olej som neskúšala a asi ani nebudem, lebo ma odrádza ten smrad a to ja ťažko znášam, keď je niečo vyslovene neznesiteľné, to potom aj prestanem používať. S neemom som sa zoznámila jedine v zubnej paste, ktorú ponúka babickinazahrada. Tá pasta ma úplne úžasne prekvapila. Najlepšia pasta, akú som v živote vyskúšala. Neskutočný pocit čistoty celej ústnej dutiny a hlavne bez cukru. Len škoda, že je taká drahá. No ešte k tým vlasom: rakytníkový olej je tiež super na vlasy, ten teraz používam a zlepšila sa mi vlasová pokožka. Tiež podporuje rast vlasov, čo zatiaľ neviem posúdiť, ale pre krásu vlasov a zdravie teda siaham radšej po neutrálnom pachu rakytníka. A zaujímalo by ma, ako ten neem znášajú psy a mačky? Vydržia to? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno smrdí, ale je jeden z najlepších olejov, aké sme doma mali a máme ho vždy po ruke :)

      Odstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe