Večne zasnený romantik s hlavou v oblakoch

21:23

Pred pár dňami mi v emailovej schránke pristal veľmi milý email. Informoval ma o teste interiérových štýlov. Našla som si ho večer, kedy som už ležala spokojná v posteli pri seriáli Priatelia. Hneď som sa naň vrhla a výsledok ma vlastne vôbec neprekvapil. Vyšlo mi  z neho, že som romantik. V okamihu, ako som to zbadala na monitore, som sa úprimne rozosmiala, pretože to do bodky sedelo. Moja najlepšia kamarátka mi hneď povedala, že ľutuje dizajnéra, ktorého oslovím. A keďže dizajn vyštudovala, hneď ju smiech prešiel :) Tento test ma inšpiroval na dnešný romantický článok. Článok, v ktorom môžem popustiť uzdu svojej fantázii a poskladať si svoj rozprávkový zámok. Taký, ktorý nájdete za siedmimi horami, siedmimi dolinami a siedmimi jazerami.

Inšpirácia naša každodenná

Výber nábytku aj štýlových doplnkov do domácnosti je pre mnohých z nás Sofiinou voľbou. Nevieme sa rozhodnúť, obiehame po obchodoch a potom si lámeme hlavu, čo s tým. Tento problém som vyriešila pred dvomi rokmi. Vtedy som objavila stránku Favi, ktorá je inšpiráciou pre všetkých, ktorí milujú krásne veci. Funguje to veľmi jednoducho. Na jednom mieste nájdete nábytok a doplnky z viac ako 200 overených eshopov. Kliknete na kúsok, ktorý vás zaujala a ste presmerovaní do eshopu, kde ho môžete kúpiť. Tak som narazila aj na rozprávkový eshop Bella Rose. Na mojom Instagrame som vám ukázala fotky z prvého ružového nákupu a rozhodne nebol posledným. Zariaďujem si nielen kancelársky stôl (teda, cez deň kancelária, večer môj milovaný stôl s najštýlovejšími doplnkami), ale očarila ma aj kozmetika. Bella Rose nie je len o veciach, ktoré ma chytajú za srdce. Bella Rose je o atmosfére, ktorú tie veci navodia. 



Romantický štýl nie je len pre dievčatká

Veľa dospelých ľudí vám povie, že romantický štýl je pre dievčatká a ženy, ktoré nemajú partnera. Myslím si, že to tak nie je. Mne sa páči časť z Malého Princa, kde popisuje rozdiel medzi vnímaním sveta detí a dospelých. Kým dospelý človek sa uspokojí s tým, že pozná cenu domu, ja chcem vidieť kvety, krásne vankúše, prehoz cez posteľ a farby. Dom je krásny, keď má dušu a nie keď poznám cenu (z ktorej ma obyčajne prechádzajú mdloby). Pokiaľ sa to nepreženie so žiadnym prvkom, vytvorí sa jednoducho útulný domov pre celú rodinu. A je celkom jedno, kde budem mať svojho jednorožca!

Farby, farby, farbičky

Je dôležité bývať v harmonickom prostredí, kde sa ukryjeme pred stresom a zhonom všedných dní. Stane sa našou oázou pokoja,  kde načerpáme nové sily a budeme sa cítiť príjemne. Ruku na srdce, kto z nás by sa rád nehodil do nadýchaných perín a neobklopil sa tým, po čom mu prahne duša? K romantickému štýlu sa odjakživa radí sladká ružová, ktorá môže na doplnkoch vyzerať naozaj rozkošne. Nemusíte sa však báť ani ostatných pastelových farieb. Mentolová či nebovo modrá sú tiež veľkým hitom a ak hľadáte kompromis, tak čistou bielou nepokazíte vôbec nič. Nebude to presladené ako z nepodareného romantického filmu, ale elegantné a nadčasové. 




Všetko sa začína pri nábytku

Práve nábytok je na úplnom začiatku, keď sa sťahujeme, staviame, zariaďujeme. V mojom romantickom svete by bol predovšetkým biely. Obdivujem komody s historickým nádychom, veľké kreslá a masívne postele so zdobeným čelom alebo baldachýnom. Nepotrebujete veľa kusov nábytku, aby ste mali svoje zámocké komnaty. Nábytok je jasným vyjadrením štýlu a ak je kvalitný, vydrží desaťročia. Nestane sa nudným, lebo stačí zmeniť podsedák, prehoz či obrus a získa sa tak nový nádherný vzhľad :) To poznali aj naše staré mamy, ktoré háčkovali, prešívali a vždy vdýchli nový život všetkému, čo im prešlo rukami.

Kvety

Živé v kvetináčoch a vo vázach, kreslené na tapetách, vyšívané na prestieraní - kvety proste nesmú chýbať. Mne doposiaľ zvädlo všetko okrem kaktusu a jednej orchidey, ktorú som dostala pred rokmi na Valentína. Inak ich ale zbožňujem na šatách, vo vlasoch a v neposlednom rade i v izbe. Sú nežné, ženské a prinesú do izby záva čerstvosti. Bez ohľadu na to, v akej podobe sú.



Krištáľ a kov - nesmrteľná kombinácia

Ďalším úžasným prvkom, ktorý sa hodí k romantickému štýlu, je kov a krištáľ. Krištáľ ma naučila zbožnovať moja mama. Bohemia Crystal je jej miláčikom, a preto nie je prekvapivé, že túto lásku som zdedila. Keď som bola malé dievčatko, v obývačke sme mali veľký krištáľový luster. Cítila som sa ako princezná na hrade, ktorá čakala na svojho princa na bielom koni. Kov mi učaroval pomerne nedávno, keď som zháňala na terasu svietniky na LED sviečky. Ten starobylý nádych dodáva šmrnc každému priestoru a vôbec nepôsobí nudne. Je neprehliadnuteľný.


Textil, ktorý nesklame

Vankúše, krásne pletené deky, prehozy na posteľ, koberce a umelé kožušiny. Je to nie len okulahodiace, ale pohodlné. V zime zahrejú, sedenie je mäkké a keď sa zaboríte do voňavých vankúšov a prikryjete sa teplučkou dekou, vrátite sa do detstva. Do času, kedy ste s rodičmi pozerali rozprávky a užívali si pokojnú bezstarostnosť. Posteľ s háčkovanými vankúšikmi a kvetinovým prehozom doslova láka na krátkeho šlofíka a vytvára pocit bezpečia.




Doplnky musia byť

Celkový dojem dotvoria doplnky, ktoré sú dnes naozaj od výmyslu sveta. Sklené, kovové, drevené. Obľubujem aj veľké zrkadlá v masívnych drevených rámoch, sviečky všetkých vôní, farieb a veľkostí a v neposlednom rade rôzne dózy, kde sa dá ukryť akýkoľvek poklad. Nech už si ale svoj domov vyzdobíte v akomkoľvek štýle, držte sa zlatej rady. Všetkého veľa škodí. S ničím to neprežente, aby ste domov sa nezmenil na nevkusný sklad gýčov.

K môjmu romantickému štýlu sú veľmi blízke aj tieto

  • Provensálsky štýl, ktorý patrí do francúzskeho vidieka. Romantickosť z neho doslova kričí a hodí sa do interiéru, záhrady ajna terasu.  Masívny nábytok, biela farba, levanduľa, nádych starého a špecifické dekorácie ho robia výnimočným, zaujímavým a myslím, že sa zapáči aj mužom
  • Shabby chic je štýl nedbalej elegancie. Okrem toho, že som ho dva roky vyslovovala nesprávne, som si ho zapamätala pre typické spájanie viacerých nesúrodých prvkov. Shabby chic charakterizujú  staré, pokojne aj ošúchané veci, ktoré nájdeme na povale a na rôznych burzách. 
Práve preto milujem to romantické. Keď sme sa pred rokmi sťahovali, moji rodičia chceli vyhodiť niekoľko starých kusov nábytku. Stôl som si vzala, obrúsila, natrela na bielo s praskajúcim lakom. Na boky som servítkovou technikou nalepila levandule a je mojím miláčikom, na ktorom mám sviečky. Rovnaký osud mal postihnúť aj kovový stojan na časopisy a botník. Zrenovovala som si ich, zistila, že farba na kov sa z vlasov vymýva asi mesiac a prekonala seba i svoje pochybnosti. Spájanie starého a nového je pre mňa výnimočným okamihom a teším sa na burzy, bazáre alebo výlety na povalu. Môj vysnívaný domov s vysnívaným mužom je asi trochu v nedohľadne, ale viem, ako raz bude vyzerať. Romanticky, aby som sa v ňom cítila dobre :)

Všetky fotografie mám z eshopu Bella Rose, no postupne budú niektoré z nich aj u mňa doma :) 

AKý štýl bývania si predstavujete? Túžite po mestskom, modernom, vidieckom alebo niečom extravagantnom? :)

You Might Also Like

2 Vaše komentáre

  1. Upřímně ty dva nové styly jsou pro mě novinky, to jsem neznala. :) Jinak ano, romantický styl je moc pěkný, pastelové barvy třeba naprosto miluju! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa čítanie o interiéroch baví a veľmi sa páči ich objavovať a hľadať niečo nové :)

      Odstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe