Pre čarovné večery

16:40

Keď som si v roku 2014 prerobila izbu, zariaďovala som ju s veľkou radosťou. Bola som slobodná, nezadaná, nezamestnaná, tesne po škole, s plnou hlavou plánov. Vedela som, že ju chcem fialovú a budem ju dopĺňať doplnkami v štýle Provence. S láskou som vyberala rôzne drobnosti, prerábala starý nábytok na nový a hrala sa s detailmi. Výsledkom je moje útulné útočisko, kam utekám pred celým svetom. Z každej strany počúvam, že by som sa mala vydať, mať deti, kúpiť si vlastný byt a byť vzornou ženou. Zaujímavé, že všetci vedia, ako mám žiť :) V tomto svojom kráľovstve som si zvykla na sviečky. Voňavé, krásne, veľké i malé. Dlho som neriešila, čo kupujem. Až časom prišlo vytriezvenie, že nech je sviečka akokoľvek čarovná a voňavá, môže byť nebezpečná. Pri horení sa do ovzdušia v mojej malej izbičke môžu uvoľňovať nie celkom zdravé látky. Preto som sa rozhodla, že ak si chcem urobiť pokojný večer pri sviečke, pozriem sa už po tej zdravšej. V tejto hektickej dobe začína čoraz viac značiek ponúkať sójové sviečky alebo sviečky z včelieho vosku, ktoré sú ochutené esenciálnymi olejmi. Dnes sa pozrieme na tri sviečky od troch značiek, ktoré mi robili niekoľko týždňov radosť.

sviečky

Joik sviečka orgován

Joik sviečka

sviečka Joik

Joik sviečka orgován

Dlho som premýšľala, ktorou začnem, ale rozhodla som sa začať tou najlepšou. Tou od Joik. Pred Vianocami som mala jazmínovú a bola som z nej tak veľmi unesená, že som chcela aj ďalšie vône. Tento raz vyhral orgován, ale časom prídu aj ďalšie. Vonná sviečka v skle má 145 gramov a je vyrobená zo sójového vosku. Horieť by mala minimálne 30 hodín. Látkový knôt treba zastrihnúť, aby nevznikal zbytočne veľký plamienok. Jazmínová sviečka voňala absolútne nádherne a orgován som si predstavovala podobne. Joik ma nesklamal. 

Hneď, ako som otvorila balíček, ma oviala prekrásna jemná vôňa, ktorá priniesla do domu kúsok jari. Svieži závan radosti zo slnka a kvetov. Úplne ma opantala a nevedela som sa jej nabažiť. Nestáva sa mi často, aby som chodila ovoniavať sviečku. Ale pri týchto sa nedá okolo nich prejsť bez toho, aby som si k nim neprivoňala :) Ako ku kytici kvetov. Sviečku som si zapaľovala na večer a nehorela mi viac ako 3 – 4 hodiny. Vydržala mi horieť viac ako dva týždne. 

Keď som ju zapálila, po chvíli sa izbou rozliala jej vôňa. Vznášala sa ako ľahký voňavý obláčik. Sviečka nedymí, ak má správne dlhý knôt a vyhorí výborne. Neodporúča sa zapaľovať ju, ak je menej ako 1 cm vosku. Ja som jeho zbytky vylúpla, sklený pohárik poumývala a nechala som ho na poličke, ukladám si doň sušené kvety ako ozdobu. Dá sa však využiť rôzne, tieto poháriky nikdy nevyhadzujem. Ak sa dajú vrátiť, vrátim ich, ale miesto sa pre ne v domácnosti vždy nájde. Pravdou je, že prírodných sviečok som zatiaľ neskúsila veľa, ale Joik je zatiaľ úplným miláčikom a favoritom. Cena sviečky je 13,90 eur.

Biofficina Toscana sviečka

Biofficina Toscana sviečka

Biofficina Toscana sviečka

Druhou sviečka je relaxačná sviečka od Biofficina Toscana. Je to prírodná aromaterapeutická sviečka s obsahom esenciálnych olejov, ktoré dokážu navodiť pocit pohody. Celkovo sú v ponuke tri a táto mi padla do oka najviac. V krásnej kovovej nádobke (hádajte, čo s ňou urobím, keď úplne dopálim sviečku? :)) je sviečka vytvorená z kvalitného včelieho vosku. Obsahuje oleje ako levanduľový, pomarančový a ďalšie certifikované esencie. Neobsahuje olovo, parafín, benzén, formaldehyd, toluén, síru a počas horenia sa neprodukujú žiadne toxické látky. Má 100 gramov a vyzerá rozkošne.

Pri čítaní pokynov som sa dozvedela, že by nemala horieť dlhšie ako 4 hodiny a hliníková nádobka môže byť veľmi horúca, preto sa jej netreba chytať. Čo je celkom logické. Po otvorení som ucítila veľmi peknú citrusovú vôňu. Neviem, či je tam aj levanduľu cítiť, rezonujú mi tam iba pomaranče. Plynie z nej neuveriteľná energia a pozitívna nálada. Taká na čítanie knihy s pohárom vína. Radostná a pokojná zároveň. Pri horení je menej intenzívna a zacítim ju len občas, ale ten závan je krásny. Nechávala som ju horieť maximálne tri hodinky, aj vďaka tomu som sa z nej vytešovala vyše týždňa. Jej žiarivý plamienok zaháňal chmáry z duše a cítila som sa príjemne. Je to skvelá voľba na krásne chladné večery. Stojí 14,80 eur.

Levanduľové pole od Soaphorie

Levanduľové pole od Soaphorie sviečka

Levanduľové pole od Soaphorie

Poslednou sviečkou, o ktorej bude reč, je Levanduľové pole od Soaphorie. Zvažovala som, či chcem Šťastie alebo Levanduľové pole, ale nakoniec vyhrala levanduľa. Asi to ani nie je veľmi prekvapujúce :) Nie je, neskutočne som sa na ňu tešila. Vyzerá veľmi pekne. V sklenom poháriku s fialkovou etiketou sa ukrýva organický sójový vosk, ktorý je prišmrncnutý éterickými olejmi. Má 125 ml a z týchto sviečok je najlacnejšia. Vonia pekne, jemne, levanduľovo. Sviečka má veľmi dlhý knôt, ktorý som potom zastrihla. Pomerne dlho horela pekne, rovnomerne, ale ku koncu už horela len v strede a dosť jej v poháriku ostalo. I keď sviečka vonia, po zápalení ju nebolo takmer vôbec cítiť. Moja izba je menšia, ale ani tú neprevoňala. Nepovažujem to ale za mínus, pretože podstatné je aj to, že je zdravá a teším sa z toho svetla, ktoré sa okolo nej šíri. Horela mi zo všetkých najkratšie, necelý týždeň. Jej cena je 5,90 eur.

Všetky sviečky horeli každý deň, keďže od jesene až do jarného oteplenia mi večer spríjemnia sviečky a film či kniha. Už čoskoro príde čas, kedy si na zapálenie sviečky ¸nespomeniem, ale už dnes viem, že k sviečkam od Joik sa vrátim. Všetky sviečky nájdete v eshope Krásná každý den.

Kupujete si zdravé sviečky? :)

You Might Also Like

0 Vaše komentáre

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe