Luckin seriál o slovenskej prírodnej kozmetike - Včely sv. Ambróza

15:07

Keď som sa začala zaujímať o prírodnú kozmetiku, nepoznala som veľa značiek, ktoré ju ponúkajú. Vtedy som ešte netušila, koľko skvelých značiek je slovenských. Svoje obzory som si začala rozširovať minulý rok a som veľmi rada, že dnes vám môžem ukázať Včely sv. Ambróza.




 Za každým  kúskom je nejaký príbeh. Inak tomu nie je ani pri tejto značke.  Pán Štefan Slezák má biznisový titul MBA z Louisianskej štátnej univerzity. Zanechal úspešnú kariéru v zahraničí a rozhodol sa, že vytvorí niečo, čo sa na Slovensku príliš nevidí. Vášeň pre včelárstvo rozvíja už  po tretiu generáciu. Svoje produkty vyrábajú  na rodinnej farme na východnom Slovensku. Značka uzrela svetlo sveta v roku 2014 a odvtedy si získava dobré meno kvalitnými produktmi, za ktorými je veľa driny.


Svätý Ambróz je patrónom včelárov a zakladatelia tejto značky majú svoje vlastné včelárstvo, aby  si zabezpečili čisté suroviny. Práve dôraz na čisté suroviny je pre túto značku veľmi dôležitý. Poukazuje na to jednoduchým príkladom. Olivový olej je dôležitá surovina pri výrobe prírodnej kozmetiky a môžeme ho kúpiť v akcii takmer v každom supermarkete, liter niekedy aj len za 3 eurá. Problémom je, že odhadovaných 70% svetovej ponuky extra panenského olivového oleja ním naozaj nie je. Preto je stratégia značky osobne poznať dodávateľa a mať možnosť vidieť, ako svoj produkt vyrába. Výrobky tak obsahujú rumanček zo slovenských lúk, slamienku z  chorvátskych ostrovov, kokosový olej z  paliem z Filipín.

Dôležité je uvedomiť si, že to, čo by sme nezjedli, by sme si nemali dávať na pokožku. Všetko, čo si na ňu nanesieme, sa dostáva do nášho organizmu, môže sa to v ňom usádzať a časom spôsobiť nemalé problémy. Skutočnosť, že všetky zložky sú jedlé, by nás mal uspokojiť o bezpečnosti jeho používania. Kozmetické produkty Včely sv. Ambróza sú 100% prírodné a formulované na to, aby chránili, hydratovali a obnovovali pleť.


Veľkú časť ponuky tvorí med. Nefalšovaný, neoklamaný, pravý med.  Slnečnicový med Včely sv. Ambróza vyhral v roku 2017 na najznámejšej svetovej súťaži potravín Great Taste Awards. Včielky odviedli skvelý kus práce. Podľa hodnotení poroty je to nad slnko jasnejšie. Tu sú hodnotenia porotcov, hovoria za všetko: 
  • je prekrásne žltý a krémový
  • cítiť rovnováhu chuti a sladkosti.
  • Úžasná chuť, s nádychom citrusu, a nie príliš sladká, dobrá textúra, necháva dlhý dobrý pocit v ústach
Med sa nikdy nepokazí. Môže to znieť až neuveriteľne a aj vďaka tomu spoznáte kvalitný med. Prečo je to tak? Odpoveď ma prekvapila, ale je celkom logická. Med obsahuje veľmi málo vody, ale dokáže ju prijímať z okolia, ak nie je dobre uzatvorený. Bez vody nemôžu baktérie prežiť a množiť sa. Je to úžasné a konečne som pochopila, prečo sa stará mama tak starala o med. O uskladnenie a dôkladné zatváranie. Med sa mi najviac páčil, keď kryštalizoval :) Vyzeral tak draho a vzácne.

Netreba sa ale báť, nie je to nič zlé. Granulácia cukrov je prirodzený proces a je výsledkom pomeru glukózy a fruktózy v danej fľaši medu. Do tekutého stavu sa dá vrátiť pomerne jednoducho. Doma to robíme tak, že med zohrievame v teplej vode. Za pár minút je tekutý a zasa tak vydrží niekoľko mesiacov. Ešte jednoduchšie je dať ho na teplý radiátor alebo na slniečko. Med by nemal v domácnosti chýbať pre jeho liečivé účinky. Obsahuje  veľa  zdraviu prospešných látok ako minerály či enzýmy. Používať by sa mal surový, nespracovaný, nepasterizovaný, neožarovaný a ideálne organický med. 

Zbožňujem med so škoricou. Je to už pár rokov, čo som túto kombináciu ochutnala a musím povedať, že je to lahôdka. Z účinkov na zdravie medu a škorice  možno spomenúť, že znižuje zlý cholesterol, pomáha schudnúť, uľavuje od bolesti kĺbov, znižuje únavu, podporuje zdravé srdiečko a artérie a je liekom proti chrípke a prechladnutiu. Za med vďačíme včelám. A od nich sa naozaj máme čo učiť. Žijú vo veľkom spoločenstve, sú nesebecké a pracovité, oddané matke a sestrám. Dokážu položiť za ostatné včely život, vycítia, kedy tá druhá potrebuje pomoc. Priznám sa, čítanie o ich živote ma dojalo. Vždy som mala včely rada. Dokázala som ich nepohnuto počúvať a sledovať pri tom, ako lietali po záhrade. Vedela som, že včielka umrie, keď niekoho bodne a tak som sa ich snažila chrániť a nerozčuľovať. Myslela som si, že vycítia, že sa ma nemusia báť a tak to vždy bolo. 
Ak by ste slovenský medík chceli skúsiť, v ponuke nájdete napríklad:
  • med z bieleho agátu
  • snehobiely med z divých kvetov
  • med z divých kvetov s cejlónskou škoricou
  • slnečnicový med


Účinky medu poznala aj Kleopatra, ktorá si ho spolu s mliekom pridávala do kúpeľa. Med hydratuje a čistí, preto je vhodný pre problematickú pleť. Včely sv. Ambróza majú pestrú ponuku produktov. V ponuke nájdete:
  • pleťové krémy
  • telová kozmetika - na ruky, nohy, pre krásne prsia, krém proti striám
  • balzamy na pery
  • mydlá
  • kozmetiku pre mužov - balzam na bradu, balzam na tvár
  • rebríčkový krém pre deti


Kozmetika obsahuje prírodné ingrediencie, ktoré už celé stáročia pomáhajú v boji s rôznymi problémami. Mnohé z nich mám doma aj ja a nedám na ne dopustiť:
  • propolis - má mnoho liečivých schopností vrátane antibiotických, antifungicídnych, protizápalových a anestetických. Doma sme vždy mali tinktúru a je to jeden z najlepších prostriedkov na hojenie pokožky. Pri jeho použití ale treba zistiť, či naň nie ste alergickí
  • včelí vosk je  známy tým, že vytvára na pokožke ochranný film, ktorý ju chráni pred vonkajšími vplyvmi  i vysušovaním
  • murumuru je výťažok z palmy, ktorý hydratuje
  • Cupuaçú maslo je v posledných mesiacoch čoraz častejšie skloňované slovo. Je účinnejšie ako bambucké  maslo, lebo dokáže viazať vlhkosť až 240% svojej vlastnej váhy
  • Bacuri je ovocie z Amazónie, pomáha pri tvorbe kolagénu
  • Pequi je brazílske superovocie, bohaté na vitamíny A a E
  • Açaí je obrovským zdrojom antioxidantov
  • papája
  • guava obsahuje veľké množstvo vitamínu C
  • Tucumã maslo obsahuje jednu z najvyšších koncentrácií provitamínu A
  • Ucuúba maslo je úžasné pre zdravý vývoj kožných buniek, imunitný systém, proti vráskam i kruhom pod očami. Priznám sa, že toto maslo som doposiaľ nepoznala, ale musím sa naň pozrieť lepšie
  • med, kokosový olej, olivový olej
  • šalvia muškátová, slamienka, mrkvové semienka, rakytník, levanduľa, rozmarín, mäta, olej z marhuľových jadierok, tamanu olej, čílska ruža, vitamín E, citrón
Je pravda, že mnohé ingrediencie poznám, o iných si budem musieť čo to naštudovať. Každopádne sa ale jedná o veľmi zaujímavé ingrediencie a poznať ich nie je na škodu. Naopak. 


Na záver prinášam s pánom Slezákom krátky rozhovor, za ktorý mu ďakujem. 

1.  Aká je vaša filozofia, ktorou sa riadite pri výrobe vašej kozmetiky?
Pri výrobe používame vlastné suroviny z našeho včelárstva: včelí med, vosk a propolis. Takto sa vyhýbame anonymných surovinám, pri ktorých neviem s istotou ako a kde vznikli. A samozrejme, včelie produkty sú pre pleť úžasné. To vedela už Kleopatra. Ďalším dôležitým znakom našej kozmetiky, ktorí oceňujú hlavne tí s citlivou pleťou, je absencia konzervantov. Nepoužívame ani tie “jemné” s bio certifikátom, ktoré majú pôvod v prírodných surovinách. Takéto konzervanty produkujú iba veľké chemičky a na konci už nemajú s prírodou nič spoločné. 

2. Čo pre vás znamená vaša značka?
 Záväzok udržovať zvolenú latku kvality.

3. Aké sú vaše ďalšie plány do budúcnosti?
Našim jediným dlhodobým plánom je zvyšovať spokojnosť zákazníkov, aby ich zážitok s užívaním našich produktov bol naozaj výnimočný.

4.Keby ste si mala vybrať svoj najobľúbenejší produkt vašej značky, ktorý by to bol a prečo?
Pre manželku je to slamienkový očný krém a pre mňa náš vlastný, v zahraničí ocenený surový slnečnicový med.

5. Prečo by ste odporučili čitateľom nakupovať prírodnú a slovenskú kozmetiku?
Každý týždeň pribúdajú správy, že dovážané produkty neobsahujú to čo je deklarované na etikete. Následne sú sťahované z obehu. Jednou z príčin je anonymita výrobcov a distributérov. Nepoznáte zodpovednú osobu. Pri slovenských, hlavne rodinných, firmách toto odpadá.

6. Viete si predstaviť, že by ste robili niečo iné?
Ja aj manželka sme už robili niečo iné. To čo robíme teraz, nás napĺňa. Sme spokojní, keď vidíme rukolapné výsledky našej práce.

7.Kedy najčastejšie vznikajú nápady na nové výrobky?
Nápady vznikajú hlavne pri nespokojnosti s produktami, ktoré už na trhu sú. Takéto podnety prichádzajú od známych, hlavne tých s citlivou pleťou. Tí majú často problémy aj s bio drogériovou kozmetikou.

Ak vás zaujala ponuka tejto značky, všetky produkty nájdete v eshope Včely sv. Ambróza. Novinky i zaujímavosti vám neujdú na fanúšikovskej stránke na Facebooku.

Poznáte produkty tejto značky? :)

You Might Also Like

0 Vaše komentáre

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe