O tom, prečo je konvička na výplach nosa šikovný pomocník

18:35

Počuli ste už niekedy o výplachu nosa? Môj prvý kontakt s touto procedúrou bol pred asi piatimi rokmi, keď som sa stretla s ľuďmi, ktorí niečo také praktizujú. Vyplachovanie nosa slanou vodou je pomerne starý liečivý recept. Hovorí sa tomu aj nosová sprcha. Celý proces spočíva v tom, že si vodu nalejete do jednej nosnej dierky a druhou vyteká von. Pomôže vám s tým malá konvička mierne pripomínajúca čajník. Sprvu som sa toho veľmi bála a predstavovala som si, ako sa utopím slanou vodou nad umývadlom :) Nakoniec to ale nedopadlo  katastroficky a poviem vám, prečo nie je zlé mať ju doma.


RHINO HORN Konvička na výplach nosa


 Konvička na výplach nosa

RHINO HORN

výplach nosa

RHINO HORN Konvička na výplach nosa

Vyplachovacie konvičky už dnes ľahko zoženiete aj na Slovensku. V krabičke nájdete konvičku, ktorá vyzerá, akoby sa v nej ukrýval džin a odmerku na zarobenie roztoku. Brala som ju domov z viacerých dôvodov a myslím, že je pomocníkom, ktorý sa nestratí v žiadnej lekárničke alebo skrinke prvej pomoci. Konvička Rhino Horn je vyrobená z tvrdého plastu (PEHD), ktorý je recyklovateľný a šetrný k životnému prostrediu. 

Prečo by sa preplachy mali robiť?
Odporúča sa to najmä z preventívnych dôvodov. Prispievajú k urýchleniu obnovy prirodzeného prostredia nosovej sliznice:
  • v období zvýšeného výskytu bežných chorôb, teda obdobie jeseň a zima sú ideálne
  • u alergikov a astmatikov, ich dutiny dostávajú naozaj zabrať
  • odporúča sa aj po operáciách nosovej priehradky, oblasti nosových a prinosových dutín
Ak by sme to chceli povedať jednoducho (ako dieťa zdravotníka to veľmi oceňujem), tak výplach nosa otužuje nosovú sliznicu a pomáha jej tak zvyšovať odolnosť voči vírusovým alebo bakteriálnym infekciám. Soľný roztok odplavuje zápalové výlučky, zvlhčuje sliznicu a urýchľuje jej regeneráciu.

Najskôr si pripravte roztok

Nasypte jednu odmerku  kuchynskej soli do kanvičky a nalejte do nej vlažnú vodu. Ideálne je, aby mala okolo 37°C. Pomôcť môže teplomer alebo dáte len na svoj pocit. Zmes premiešajte odmerkou alebo pretrepte konvičku, aby sa soľ dobre rozpustila.

Poďme na to:
No, nebudem klamať, ale nefotila som sa pri tom, ako mi vyteká voda z nosa :) Prvé použitia sa mi zdali veľmi smiešne a stále som sa bála, aby som si neublížila. Postupne sa to ale zlepšilo a nie je to také zlé, ako by to mohlo vyzerať. 

Konvička má malý otvor, ktorý pritlačte k dierke a upravte tak, aby vám odtiaľ roztok nevytiekol. Dýchajte len ústami, aby ste nič nevdýchli a buďte v pokoji. Predkloňte sa a hlavu pootočte na stranu. Kanvičku nakloňte nahor a voda bude za okamih pretekať vnútrom nosa a z druhej dierky vytečie. Dôležité je, aby v nose neostala žiadna voda. Postačí na to väčšinou jednoduché vysmrkanie. Postup opakujte aj  pri druhej dierke, už vám to pôjde lepšie, lebo budete vedieť, čo robiť :)

Po použití je treba konvičku vyčistiť. Jednoducho ju vypláchnite vodou a nechajte uschnúť. Potom máte istotu, že sa jej vyhnú vírusy a baktérie. Usadeniny soli odstráni ocot a dobre jej padne, keď ju občas umyjete teplou vodou. Berte ju niečo ako zubnú kefku. Ani o tú sa nedelíte, a preto je dobré, aby mal každý člen rodiny svoju vlastnú.

Už pár rokov sa zaujímam o rôzne alternatívne spôsoby. Antibiotiká som nebrala ani nepamätám a rada si nechám poradiť, čo je pre naše zdravie najlepšie. V prípade tejto konvičky som bola trochu skeptik, ale teraz ju len odporúčam. Predsa, byť zdravý je na nezaplatenie a čisté dutiny s ľahkým dýchaním duplom. Nájdete ju v lekárňach, moja je z Najlekáreň za necelých 9 eur. Vybrať si môžete rôzne farby a dokonca sú aj pre deti.


Stretli ste sa s takýmto výrobkom? Zaujímate sa o výplach nosa?


You Might Also Like

0 Vaše komentáre

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe