Zdravé okienko - nielen o matcha čaji či kokosovej vode

18:42

Keď som sa pokúsila zmeniť svoj život k lepšiemu a zdravšiemu, objavila som, koľko vecí mi pred tým doslova unikalo pred očami. Keď si pustím televíziu alebo otvorím nejaký časopis, nevyskočí na mňa reklama na zdravý matcha čaj, ale na kokakolu, sušienky plné prázdnych kalórií alebo zemiakové lupienky, ktoré sú slané, mastné a nezdravé. Netvrdím, že keď mám svoje dni, netúžim po nich. Žiaľ, vtedy idem ako kyselina a je mi celkom jedno, čo zjem. Ale hneď, ako precitnem, sa zasa lepšie pozriem na to, čo sa objavuje v mojom jedálničku. Dnes vám ukážem mňamky, ktoré som objavila len nedávno, ale dve z nich som už zaradila do svojho sveta.

Matcha čaj

bio zelený čaj

čaj matcha

matcha čaj shaker

Matcha čaj

Začala by som zeleným matcha čajom, ktorý ma trochu potrápil, ale veľmi som si ho obľúbila. Tento čaj poznali Japonci už veľmi dávno, niekedy okolo 2 300 pred našim letopočtom. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že je niekoľkonásobne silnejší ako zelený čaj. V jednej šálke čaju matcha je pomer živín ako v cca 10-tich šálkach zeleného čaju. Obsahuje  bielkoviny, sacharidy, antioxidanty, kofeín, vápnik, železo, draslík, vitamín A a vitamín C. Matcha čaj sa spomína najmä kvôli účinkom pri chudnutí, no jeho sila je omnoho väčšia:
  • vďaka svojmu skvelému zloženiu podporuje imunitný systém
  • je prevencia pred rakovinou, chráni bunky pred bujnením
  • detoxikuje
  • udržiava mladistvý vzhľad
  • povzbudzuje telo i myseľ, prírodné antidepresívum, zlepšuje náladu
  • podporuje trávanie a chudnutie
  • znižuje cholesterol, chráni srdiečko pred ochoreniami
  • znižuje cukor v krvi
  • dodáva energiu - vhodný je pre športovcov a pre ťažko pracujúcich ľudí
  • podporuje funkciu mozgu a pamäť
  • vyrovnáva krvný tlak

Kokosovú vodu som si zamilovala po prvom hlte. Na Matcha čaj som si musela zvyknúť. Má takú horkejšiu chuť, ktorá je... zelená? Ozaj sa to inak nedá popísať, proste keď som ho ochutnala, povedala som si, že takto nejako chutí zelená farba. Zvykla som si ho ale trochu prisladiť kvetovým medom alebo agáve sirupom a potom mi zachutil. Je to o zvyku, čítala som o ňom viacero článkov, ktoré ho vykreslili omnoho horšie. Pripraviť si ho môžete za tepla alebo za studena, mne chutí viac studený. Obsah sáčika vysýpam do vody, všetko závisí od toho, aký čaj vám bude chutiť, môžete pridať dve deci, ale aj liter vody. Kúpiť sa dá v rôznych baleniach, ja som si objednala čaj Harmony, kde je 15 vrecúšok a jeho bežná cena je okolo 13 eur.

Keď som  si ich kupovala, hnala ma viac menej len zvedavosť. Boli to pre mňa nové produkty, ktoré som poznala len z niekoľkých článkov. No po ich pravidelnom používaní som bola na preventívnej prehliadke a moje krvné testy boli najlepšie, aké som kedy mala. Skvelý cholesterol, dobrý tlak, spokojná Lucka. Ak výrobkom neveríte, skúste si kúpiť na vyskúšanie pár vrecúšok. Možno im prídete na chuť ako ja a pomôžu vám tak, ako mne :)

kokosová voda

coconatural

instantná kokosová voda

kokosová voda

kokosová voda

Kokosová voda

Kokosová voda je balená v sáčikoch po 8 gramov, pričom si môžete kúpiť kusy alebo balenie 15 v krabičke. Čakala som nejaké kokosové mlieko, ale ostala som úplne prekvapená! Toto je niečo úplne iné. Kokosová voda totižto nie je nijakým mliekom alebo produktom z kokosu, aký poznám. Je z mladých zelených orechov a obsahuje celý rad minerálov a vitamínov. Vyzerá ako obyčajná voda, ktorá vznikne filtrovaním dažďovej vody cez škrupinu orechov. Takto sa obohacuje o vitamíny, minerály, elektrolyty, aminokyseliny a enzýmy. Je to prirodzený  izotonický nápoj, ktorý zvyšuje v tele koncentráciu iónov. Tá zaisťuje lepšiu hydratáciu a lepšie spaľovanie tukov. Pomáha aj pri vysokom cholesterole a je zaujímavé, že je takmer identická s krvnou plazmou, ktorá tvorí súčasť ľudskej krvi, preto vzhľadom na rozpustné častice dokáže rýchle doplniť zásoby životodarných látok v organizme. 

Odporúča sa pre udržanie štíhlej postavy. Udržiava správnu teplotu tela, chráni srdce, má antibakteriálne a antivírusové účinky. Medzi kokosovou vodou a mliekom je dosť veľký rozdiel, ktorý som pochopila až potom, ako som ju začala používať a prečítala som si o nej. Kokosové mlieko sa vyrába zo zrelých hnedých kokosov. Kokosová voda je číra a pochádza z mladých kokosov, ktoré majú zelenú farbu. Kokosová voda je hypoalergénna a veľmi dobre ju znášajú aj citlivé osoby, ktoré trpia potravinovými alergiami. 

Pripravuje sa ľahko, jeden sáčik sa vysype do 300 - 500 ml studenej vody a môžete piť. Chuť je zaujímavá. Nie je kokosová, ale sladšia, hoci v nej nie sú  žiadne umelé dochucovadlá a farbivá alebo chemické prísady. Príjemne osviežuje a nosím ju so sebou do práce alebo na výlety. Pripravujem si ju do zdravej fľaše a môže tak so mnou cestovať kamkoľvek. Jeden sáčik stojí euro, ale väčšie balenia sa dajú kúpiť za zvýhodnenú cenu. Niektoré výskumu ukazujú, že v porovnaní s izotonickými nápojmi zaťaží menej žalúdok. K jej vlastnostiam sa na základe výskumov pripisujú antioxidačné účinky, teda zabraňuje negatívnemu pôsobeniu voľných radikálov na organizmus. Rozhodne nenahradí klasickú vodu, ale sáčik denne je pre mňa vítaným osviežením a chutnou lahôdkou pred obedom. 

zdravé okienko

zdravý životný štýl

raw tyčinky

raw tyčinky zloženie

raw tyčinky Altevita

activated charcoal

raw tyčinka

raw tyčinka

raw tyčinka

Raw tyčinky

Posledným kúskom, o ktorom bude reč, sú raw tyčinky, ktoré sú ovocné, handmade a neuveriteľne rozkošné. Na ich výrobu sa používajú suroviny prirodzene sušené bez pridania SO2, cukru a akýchkoľvek iných aditív. Základom každej tyčinky sú datle, lieskové oriešky, kakaové bôby a karob. V papierovej krabičke sú tri:
  • Tyčinka ENERGY – s japonským MATCHA čajom
  • Tyčinka SLIM – s GARCINIOU CAMBOGIA
  • Tyčinka DETOX – s aktívnym uhlím z kokosových škrupín

Vďaka svojej veľkosti môžu byť v kabelke, aute či ruksaku, v práci, doma, na výlete, kdekoľvek. Milovníci raw tyčiniek si ich sladkú chuť dokážu predstaviť. Raw tyčinky som si začala kupovať minulý rok a odvtedy ich mávam v šuflíku v práci, keď ma prepadne chuť na sladké, hlad alebo len potrebujem žuť :) Každá tyčinka má 24 gramov a balenie stojí 3,29 eur. Všetky produkty lúpite v eshope Altevita.

Obľubujete zelený čaj? Alebo kokosovú vodu? :)



You Might Also Like

8 Vaše komentáre

  1. Tyto produkty moc neuznávám, i když mě láká ochutnat Matcha Latté :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odpovede
    1. Aj ja sa každý deň teším, ako si niektorý kúsok pripravím :)

      Odstrániť
  3. Přesně tenhle matcha tea si dělávám už tak dva roky:) Kokosovou vodu vidím prvně takhle v pytlíčkách, i když jsem ji párkrát zkoušela. Na chuť si člověk vždycky musí zvyknout, ale pak má aspoň dobrý pocit, že dal tělu něco zdravého:)

    Sim in the Bubblegum
    Píšu, tedy jsem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne už aj chutí teraz :) Ale sprvu mi inak pusu krivilo. Ale naozaj sa cítim veľmi dobre a pomáha to :)

      Odstrániť

Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše komentáre :) Chcem Vás poprosiť, aby ste mi do komentárov nevkladali odkazy na Giveaway. Ďakujem :)

Subscribe